Magazin
366 ogledov

Pohištvo iz kartona

1/16
Žurnal24 main
Je poceni, lahek, prenosen; kljub krhkemu videzu trden in obstojen. Po uporabi ga preprosto odvržemo v zabojnik, kjer ga po reciklaži čaka novo življenje.

Množična uporaba kartona je povzročila pravo malo revolucijo. Okrog leta 1870 naj bi mu namenili vlogo embalaže za steklene predmete. Za boljšo zaščito je dobival vedno več plasti. Prvo zares uporabno škatlo za transport blaga so izdelali okrog leta 1880 in kaj kmalu je zamenjala drage in težke lesene zaboje.

Ekološka proizvodnja
"Karton me je navdušil, ker je preprost za obdelavo. Za to ne potrebuješ posebnih strojev, pri izdelavi ni hrupa, prahu pa zelo malo. Z lahkoto ga režeš in oblikuješ. Odpadkov se takoj znebiš. Lahko rečemo, da je proizvodnja izdelkov iz kartona zelo ekološka," pravi Primož Antloga. Z izdelavo pohištva, dodatkov, maket – doda, da se ne ustraši nobenih izzivov – se ukvarja od leta 1996, njegovi izdelki pa so bili razstavljeni v galeriji Domus in na 18. BIO v Ljubljani ter na California Gift Show v Los Angelesu. Na pravkar končanem Sofu smo lahko občudovali njegovo stojnico za Si.mobil, sodeloval pa je tudi pri projektu Dragana Živadinova Procesiranje tržaškega konstruktivističnega ambienta v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

Primeren za reciklažo. Sestavljiv, primeren za transport in obnovljiv. Izrabljene predmete iz kartona je mogoče znova uporabiti s pomočjo reciklaže.

Začel je popolnoma po naključju. "Kupil sem si glasbeni stolp, pa se mi kartonske škatle ni ljubilo odnesti v smeti. Tako sem si iz nje naredil stojalo za zgoščenke. Preizkušal sem se s tršim papirjem in počasi prešel na karton. Sprva sem v Valkarton v Logatec hodil kupovat odreze, ki jih sicer zmeljejo; zdaj material naročam." Njegov prvi komercialni izdelek je bila darilna embalaža, danes ustvarja marsikaj. "Iz kartona lahko mirno delaš tudi knjižne police, saj je njegova nosilnost zelo dobra. Najraje imam kvaliteto kraft iz čistih celuloznih vlaken brez primesi. Kartona ne barvam in ne lakiram, saj mi je všeč njegova naravna barva. Včasih ga le polepim s papirjem. Drugačen je, ne čisto vsakdanji. Za ekofrike," pravi Primož Antloga, ki deluje v okviru svoje Umetnosti skozi karton (www.usk.si).

Različne oblike. Sejemske stojnice, knjižne omare, mizice, stoli, predalčniki, otroška igrala, darilna embalaža, skulpture, pisarniški pripomočki so le nekatere možnosti uporabe kartona.
Material prihodnosti
 Da karton ni dober zgolj za embalažo, s simpatičnimi stoli in še čim dokazujejo pri ljubljanski agenciji Aanima. Njihove stole smo nazadnje videli na Sofu v Portorožu, sodelovali so tudi na Mesecu oblikovanja, z NLB in Alpino, njihova pa je tudi ideja za tako imenovani prenosni zložljivi romarski stol z nosilnostjo do kar 150 kilogramov, ki so ga izdelali v podjetju Duropack-Tespack v Brestanici. "Sodelovanje z njihovim oddelkom za razvoj in konstrukcije – to podjetje sicer v veliki  proizvaja kartonsko embalažo za industrijo – je združilo našo domišljijo, idejne in oblikovne rešitve ter njihove izkušnje s kartonom. Nastala je serija novih, izvirnih in uporabnih izdelkov iz kartona, ki je zame eden od materialov prihodnosti, saj je lahek, zaradi sestavljivosti izdelkov primeren za transport in hkrati obnovljiv; izrabljene predmete je mogoče reciklirati in vnovič uporabiti," pravi Mojca Hruševar Rakušček, direktorica agencije Aanima (www.aanima.si). "Karton je izjemen material, ker omogoča skorajda neomejene možnosti oblikovanja in uporabe."

 

V umetnosti. Umetniške skulpture Chrisa Gilmourja so tako resnične, da je težko verjeti, da jih ustvarja le iz kartona in lepila. Priporočamo pogled na: www.chrisgilmour.com.

Večina njihovih izdelkov do zdaj ni bila namenjena široki potrošnji, temveč predvsem inovativnim, izvirnim in drugačnim pristopom za promocijske in komunikacijske namene, čeprav so tudi funkcionalni. Vendar pri Aanimi že načrtujejo nove serije kartonskih izdelkov, kot so otroška igrala in aktivne igrače, pohištvo, uporabni predmeti. "Karton ekološko in izvirno nadgrajuje možnosti za promocijo in hkrati ohranja uporabno vrednost izdelkov," še dodaja Mojca Hruševar Rakušček.

V galeriji poglejte izdelke Aanima, Umetnosti skozi karton in Chrisa Gilmourja.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 2. aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.