Magazin
31 ogledov

Potrebujejo še 130 nosečnic

nosečnica Žurnal24 main
Sodelujte v raziskavi in pomagajte odkriti moč probiotikov.

Ljubljanska biotehniška fakulteta in pediatrična klinika letos izvajata raziskavo, v kateri proučujeta povezavo med prehrano matere, sestavo njenega mleka ter vzpostavitvijo mikroflore njenega otroka. To je prva tovrstna raziskava pri nas, njeni rezultati pa bodo po besedah Evgena Benedika, mladega raziskovalca na pediatrični kliniki, ki sodeluje pri izvajanju projekta, koristili veliko nosečnicam in doječim materam.

Kaj jesti za dobro otroka

Rezultati bodo koristni tako za sodelujoče v raziskavi, če se bodo odločile za drugega otroka, saj jim bomo lahko dali smernice načina prehranjevanja za dojenje, kot za druge nosečnice, saj bomo na podlagi rezultatov oblikovali tudi splošne smernice za prehrano nosečih mater,” pojasnjuje Benedik. Nosečnice, ki bodo sodelovale v raziskavi, bodo seveda imele vpogled v rezultate svojih meritev. Končni rezultati raziskave bodo znani čez približno leto in pol oziroma dve leti.

Za otrokov imunski sistem

Probiotične bakterije nas zanimajo tudi zato, ker so to prve bakterije, ki naj bi naselile prebavni trakt otroka ter tako pomagale pri vzpostavitvi njegovega imunskega sistema in ga obvarovale pred okužbami,” pravi Benedik. Ni namreč še točno znano, ali bakterije lahko pridejo iz prebavnega trakta matere na otroka. Raziskava bo podala boljši vpogled tudi v ta proces.

Prijave na spletu

V raziskavo se lahko prijavite prek spletne strani Moje-mleko.si, in sicer kadarkoli, če ste zdravi, noseči od 27. do največ 33. tedna, pripravljeni dojiti svojega otroka vsaj šest tednov in spadate v primorsko, ljubljansko ali mariborsko regijo.
Trenutno je prijavljenih okrog 170 prostovoljk, radi pa bi prišli do številke 300,” pravi Benedik. “Ob spremljanju prehrane nosečnic te tudi opozorimo, če opazimo, da bi bilo prehrano treba izboljšati zaradi otrokovega zdravja. Otroke pa bomo nato spremljali še eno leto po porodu,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.