Magazin
52 ogledov

Poudarek je na dizajnu

Izčiščeno do konca ... Žurnal24 main
V sodobno opremljenem domu se zdi, da ni nič prepuščeno naključju, saj je vodilo dizajn, dizajn in spet dizajn: od kavne skodelice do hladilnika.

Med trendi na področju opreme bivalnih prostorov – osredotočali se bomo na dnevni prostor, v katerem preživimo precejšen del časa – zadnjih nekaj let opažamo predvsem priseganje na minimalizem kockastih oblik in ravnih linij, umirjene barvne kombinacije, pri čemer je še posebej v ospredju temna barva lesa, visok sijaj, uporabo stekla, pozornost pri oblikovanju velikih gospodinjskih aparatov, poudarek na dodatkih in zlitju prostorov.

Dom, ki diha
Zdi se, da je čas ogromnih, do stropa segajočih omar in regalov minil. Proizvajalci in arhitekti v trendu nam ponujajo domovanje, ki diha. Mogoče je to odgovor na siceršnje stanje sodobnega človeka, ki se duši v stresnem vsakdanjiku in poplavi informacij, ki jih mora dnevno prebaviti. Svoj izčiščeni mir naj najde vsaj v zavetju doma. Današnji arhitekti podirajo stene med prostori in tako ni nič več nenavadno, če so zabrisane meje med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Popularni otoki niso zgolj odlagališče posode, pač pa prevzemajo funkcijo klasičnega sestava kuhinj z napo, pečico in kuhališčem; poleg tega dovolj dolgi nadomeščajo celo jedilno mizo.

Sodobna notranja oprema daje občutek velikega reda, saj vzpostavi precej izčiščen in prazen prostor, v katerem kroži energija stanovalcev in njihovih gostov. Izogiba se pretiranemu poseganju v volumen prostora. Nasičenosti z visečimi kuhinjskimi omaricami ni, saj so praviloma ozke in postavljene v ravno linijo. Mnogo raje se izkorišča potencial sten, v katere vgradijo omare in izvlečne predale. Med popularnimi materiali, iz katerih delajo vratca omar – tako kuhinjskih kot v dnevni sobi –, je steklo, ki daje visok sijaj, kar ustvarja zanimivo svetlobno igro. Prinaša poživitev ambienta, ki prisega na stene, pobarvane v belo ali krem barvo, in pohištvo v raznih odtenkih temnejše rjave barve (med popularnejšimi barvami kuhinjskih vratc sta tudi kapučino in temnejša smetana). "Zanimivo svetlobno igro si lahko ustvarite tudi na stenah, na katere ste obesili elemente za kuhinjo ali dnevno sobo. Nekoč so polagali keramične ploščice, danes pa ljudje raje posegajo po oblogah iz stekla z izredno visokim sijajem," so izkušnje Jasne Kerin iz podjetja Kerin.Povirk iz Trzina. Čeprav so take obloge lahko precej dražje od keramičnih ploščic, so zaradi vizualnega učinka zelo iskane. V izčiščene domove se vračajo tudi tapete. A le kot dekorativni in vizualni element, s katerim oblečete le eno steno.

Povezava tradicije obrti, inovativnosti v oblikovanju in umetniškega pristopa je dala večnamenski element GlobUS K12, pod katerega se podpisujejo Klun ambienti, Tomaž Gorjup in Roman Uranjek. © Promocijski material

 
Pohištvo kot umetnina
Poseben preporod so doživeli veliki gospodinjski aparati. "Zaradi inovativnih in estetsko dovršenih oblik nimajo le uporabniške vrednosti," pravijo v Gorenju, kje se ponašajo s celo vrsto izdelkov, pod katere so se podpisala priznana imena: Pininfarina, Ora Ïto, Nika Zupanc. Tako so aparate povzdignili v zaželene objekte, ki lahko celo prevladujejo v celotni podobi prostora. Nekatere tako postavite kamorkoli v dnevni prostor. Pri tem (poleg manjših aparatov) prevladujejo hladilno-zamrzovalni aparati, prepoznavno oblikovanje pa je doseglo tudi kuhinjske nape, ki povsem suvereno posegajo globlje v dnevni prostor prek otokov. "Nekateri ljudje v svoja sodobna domovanja vnesejo več barv z raznimi drobnejšimi dodatki," pove Jasna Kerin. Poleg tega, da popolnoma sledijo barvnim trendom v modi, dajejo velik poudarek tudi obliki, ki pogosto spominja na igračko ali celo umetniško skulpturo.

No, poseben kos pohištva si lahko zamislite tudi namesto klasičnih umetnin. Pri tem ne mislim na starine in dragoceno zapuščino starih staršev, pač pa uporabne izdelke sodobne umetnosti. Spet najdemo primer kar med domačimi proizvajalci. Pri podjetju Klun ambienti iz Ljubljane so združili obrt, oblikovanje in umetnost. Sprva je nastalo oblazinjeno pohištvo K01 KoDDa, ki ga je z grafično podobo (kot na svojih slikah) opremil slikar Gašper Jemec. Pred meseci pa so predstavili še večnamenski sedežni element GlobUS K12, pod katerega sta se podpisala tudi industrijski oblikovalec Tomaž Gorjup in član umetniške skupine Irwin Roman Uranjek. S tem so ponudili možnost, da svojo umetnino lahko občudujete sede. Dobesedno. Naj vas pri opremljanju vodijo besede arhitekta Roberta Kluna: "Vaš dom naj odseva vaš notranji jaz. Vrnite se v polja sreče, vzorcev iz otroštva, sonca, svetlih obzorij, potez umetnikov, ki so vas zaznamovali. Naj bo funkcionalen in kakovosten."

Članek je bil objavljen v reviji ZAME , brezplačni prilogi časnika Žurnal24 , ki je izšla 3. aprila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.