Magazin
59 ogledov

Povečajte delovno učinkovitost

delo Shutterstock
Deset nenavadnih nasvetov, ki bodo povečali vašo delovno storilnost in vam omogočili dodaten čas za stvari, ki jih imate radi.

"Produktivnost ni samo preverjanje naših spiskov stvari, ki jih moramo opraviti," je povedala Heidi Hanna, avtorica knjige The Sharp Solution. "Ključna je takrat, kadar moramo svoje delo opraviti dobro, za kar je potrebna velika količina naše energije," je dodala. 

Delo opravite kar v kavarni

Rezultati potrošniške raziskave, opravljene decembra lani, kažejo, da zmerna količina hrupa, ki je prisotna v kavarnah, izboljšuje delovno učinkovitost posameznika. Christina Steinorth pa opaža, da sprememba okolja zmanjša količino motenj, ki se ponavadi pojavljajo doma ali v pisarni. 

Naj bo vaš delovnik kratek

"Ko vam čas dopušča, si za posamezno opravilo vzamete več časa," razlaga Steinorth. "Čas je denar, zato je pomembno, da v kratkem času storite kar največ," dodaja psiholog Henry Cloud. Že če samo enkrat v tednu odidete iz službe pol ure prej, bo to povečalo vašo produktivnost, saj boste morali nadoknaditi izgubljeni čas. Podoben učinek na produktivnost pa ima tudi poznejše prihajanje v službo. 

Ne naložite si preveč dela 

"Večopravilnost, ki naj bi povečala našo delovno storilnost, je zgolj mit," je povedal Cloud. Ko prekinete eno dolžnost z namenom, da opravite naslednjo, boste prekinili možganske funkcije. Večopravilnost povečuje tudi raven stresa in strupih hormonov, kot je kortizol, ki lahko uniči posamezne možganske celice. Coral Arvon zato priporoča redno urejanje seznama delovnih zadolžitev, na katerem je lahko vidna le ena zadolžitev hkrati. 

Izognite se branju dnevnih novosti

Če niste v poklicu, v katerem morate biti vseskozi na tekočem z novostmi, se branju novičk na delovnem mestu izognite. "Možgani se utrudijo tako kot vsaka druga mišica, zato svoje moči osredotočite na delo," je povedal Cloud. Tovrstne novice lahko na posameznika vplivajo zelo depresirajoče in nas odvračajo od dela. Strokovnjaki zato priporočajo večerno branje v domačem okolju.

Pred delom telovadite   

"Po telesni aktivnosti lahko lažje razmišljamo, saj v možgane dobimo več kisika in glukoze," razlaga Hannova. "Odhod v telovadnico pred delom poveča našo delovno storilnost, obenem pa lahko nekaj enostavnih vaj izvedemo tudi na delovnem mestu," dodaja Cloud. 

Tekma s časom

Tekmovanje je vedno pravi motivator, zato tekmujte s časom. Tekmovanje z uro je učinkovita metoda, saj z delom tako ne odlašamo. 

Uporabljajte beležnico

"S tem ko si ideje in zadolžitve zapišemo, naše možgane osvobodimo za naloge, ki jih moramo postoriti v tistem hipu," razlaga Arvon. "Obstaja malo morje visokotehnoloških izdelkov, vendar se informacije, zapisane v beležnici, ne bodo nikoli uničile ali izbrisale," še dodaja.

Uživajte gozdne sadeže

Študija kaže, da gozdni sadeži, še posebno borovnice, vsebujejo antioksidante, ki izboljšujejo spomin in motorično koordinacijo ter preprečujejo razvoj rakavih celic. Zato si jih privoščite kot prigrizek med posameznimi obroki. 

Aktivirajte vaše možgane

Tako kot ostale mišice, tudi možgani potrebujejo vaje za njihovo krepitev. "Krepite um z vajami, ki povečujejo koncentracijo možganov in krepijo kreativnost," svetuje Hannova.  

Obkrožite se z rumeno

Za povečano zbranost in produktivnost pri delu je rumena barva popolna izbira. Z njo si olepšajte vaš delovni prostor, v skrajnem primeru pa v prostor zgolj spustite nekaj sončnih žarkov, ki bodo pripomogli k boljši delovni motivaciji.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.