Magazin
34 ogledov

Prebivalci Pompejev na razstavi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Arheologi so zbrali ostanke prebivalcev starodavnih Pompejev in jih postavili na ogled.

 

Doslej so bili ti "kipi" bodisi raztreseni po samih Pompejih in bližnjem Herkulaneumu bodisi po muzejih širom sveta, sedaj pa so se lokalne oblasti odločile, da jih vse razstavijo na enem mestu, piše BBC.

Pompeje in Herculaneum je 24. avgusta leta 79 n. št. presenetil izbruh Vezuva in ju v nekaj trenutkih povsem prekril s pepelom in kamenjem.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v katastrofi umrlo med 10 in 25 tisoč ljudi, izbruh pa je bil tako nenaden in silovit, da so mnogi okameneli prav v trenutku umiranja.

Arheologi bodo sedaj te kamnite postave, s pomočjo posebnega postopka prezervacije, na enem mestu predstavili javnosti. V kamnite lupine namreč vlivajo tekoči mavec, ki pa mora biti zelo natančno doziran, da jih ne poškoduje ali deformira. Ko se mavec po 48 urah strdi, je lupina nared za ogled.

Podrobnosti trenutka
Pri okamenelih prebivalcih in njihovih živalih so najbolj presunljive podrobnosti. En od razstavljenih eksponatov je moški, ki se očitno oklepa stopnice, drugi prikazuje moškega, ki si z roko prekriva usta, tretji je družina, ki se z dvignjenimi rokami poskuša zaščiti pred padajočim peklom ... Možno je videti tudi živali, na primer psa z nogami, ki so oblikovane v špico in odprtim gobcem, v katerem so še vedno vidni zobje.

Razstava prek 100 primerkov bo na ogled do konca leta v Antiquarium de Boscoreale, ki je od Pompejev oddaljen pet minut vožnje. Ker je tretjina mesta še neizkopana, je v prihodnosti pričakovati še nove najdbe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.