Magazin
54 ogledov

Prehlad je pri kačah lahko usoden

Kača Shutterstock
“Spuščanje pitonov po stanovanju je pogosto. A to lahko storite le za krajši čas, saj zunaj terarija plazilec za bivanje nima primernih razmer. Temperatura in vlaga sta po navadi prenizki,” opozarja ljubitelj kač Aleš Lubej.

Če je vsaj 20 stopinj Celzija, so lahko zunaj tudi več ur. “V tem primeru je čas bolj odvisen od nagnjenosti živali k stresu. Nekatere zahtevnejše vrste ne prenesejo stresa ob dotiku in so napadalne. Ob prepogostih posegih v njihov habitat in dotikih lahko od stresa tudi zbolijo,” pravi.
Paziti pa morate tudi na hitre spremembe temperature. “Če je sprememba prehitra, se lahko prehladijo, to pa je lahko usodno. Ker nimajo trebušne prepone, se lahko zaradi sluzi v sapniku in ustih zadušijo,” sklene.

Blizu glave ne delajte prehitrih gibov

Rokovanje. “Ko je kača zunaj, jo lahko primete z eno roko na sprednjem delu telesa, z drugo pa bolj zadaj, a ne preblizu glavi in ne repu. Blizu glave pa raje ne delajte hitrih gibov, da se plazilec ne prestraši,” svetuje Lubej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.