Magazin
26 ogledov

Preplet klasike s sodobnim

V kuhinjah se vse bolj uveljavlja kombiniranje klasike s sodobnim. (Foto: Shutte Žurnal24 main
Sodobne kuhinje med drugim odlikujejo vodoravne linije, klavirska črnina in druženje slogov.

Razporeditev prostorov v stanovanju prehaja v smer povezanosti bivalnega in jedilnega prostora, temu primerno pa se kuhinje prilagajajo razporeditvi in videzu pohištva v preostalem delu skupnega prostora.

Namesto pečice krušna peč
"Pri kuhinjah, predvsem masivnih, se poleg kakovostnega lesa vedno bolj uporabljajo matirano steklo in njegove kombinacije s klavirsko črnino oziroma steklom v zelo različnih barvnih odtenkih. Poleg tega se v kuhinje vračajo stari kosi pohištva, kot sta velika rezalna miza ali starinska krušna peč," je povedal notranji arhitekt Jakob Žula.

Več barv in slogov
Na pohodu pa ni le barvna raznovrstnost, temveč tudi prepletanje oblikovalskih slogov, ki se, čeprav na prvi pogled ne delujejo usklajeno, med seboj dopolnjujejo. Kuhinje so danes vse večkrat povezane z jedilnim ali celo bivalnim prostorom, toda pomembno je, da je prehod čim manj moteč; posamezni prostori morajo biti nekako povezani. "Veliko ponudnikov kuhinj danes ponuja posebne razporeditve kuhinj glede na odprtost prostora. Kuhinjski otok, ki je bil prej usmerjen enako kot kuhinjski pulti, je lahko zdaj obrnjen v prostor in tako nadaljuje kuhinjo, deluje pa kot visoka miza, za katero postavimo barske stole. S tem prihranimo prostor, saj ni več potrebe po klasični jedilni mizi," je razložil Žula.

Skriti ročaji in odsevna tla
Nove usmeritve je opaziti tudi pri ročajih. Ti so vse večkrat skriti ali v enaki liniji kot rob pohištva. Spremembe doživljajo še talne obloge, kjer klasični topli podi prestol vse bolj odstopajo ploščicam z visokim leskom. Te so barvno usklajene s pohištvom, da pa lahko po njih hodite bosi, jih kombinirajte s talnim gretjem.

Cene stalne, materiali boljši
Cene kuhinj so v zadnjem času dokaj stalne. Gibljejo se med 500 in 700 evri ter več za tekoči meter, precej pa so odvisne od opreme in njene razporeditve. Razlike so pri materialih, ki so iz leta v leto boljši, k masivnim kuhinjam pa so vse bolj usmerjene tudi želje kupcev. Ti se za masivni les raje odločajo zlasti zato, ker ima daljšo življenjsko dobo kot furnir. Čim kakovostnejši morajo biti tudi tečaji in vodila predalnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.