Magazin
599 ogledov

Prepovedana opravila za nosečnice

Mislite tudi na svojega otroka. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V času nosečnosti lahko počnete skorajda vse, če to ne škoduje vam ali vašemu otroku. Obstajajo pa nekatera domača opravila, ki se jim mora izogibati vsaka nosečnica.

V nosečnosti lahko gospodinjska opravila opravljate brez težav, izogibajte pa se delom, ki zahtevajo raztezanje telesa v višino. "Nevarno je predvsem delo na višini, z visoko dvignjenima rokama in nazaj nagnjeno glavo, kot je denimo obešanje zaves ali daljše obešanje perila, ker lahko v takšnih situacijah nosečnica z nizkim ali nestabilnim krvnim tlakom postane omotična in omedli ter se pri tem poškoduje," pravi ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak.

Previdno pri barvanju
Pušenjak odsvetuje tudi dela, pri katerih se lahko nosečnica ureže, popari, opeče, ji spodrsne, jo strese električni tok ali vdihava strupene ali jedke hlape. Če se že morate lotiti domačega opravila, ki vključuje barvanje ali lakiranje, prostor obilno prezračite, uporabite zaščitno masko in med opravilom pogosto odidite na svež zrak.

Čistila pripravite doma
Za zarodek je lahko precej škodljiva tudi plesen, zato naj odstranjevanje plesni s sten namesto vas opravi kdo drug. Pomembno je tudi, da se izogibate agresivnim čistilnim sredstvom in belilom. Čistil ne mešajte med seboj, saj tako postanejo še bolj strupena, raje uporabljajte biološka čistila in doma pripravljena čistila.

Večje tveganje zaradi okornosti

Nosečnica se mora zavedati, da vsaka poškodba, zastrupitev ali potreba po diagnostiki, mirovanju in zdravljenju pomeni večje tveganje za zaplete. "Nosečnica naj ima ves čas v mislih, da mora biti pri opravljanju del previdnejša, kot če bi bila posledicam nezgode pri delu izpostavljena le ona sama. Ravna naj premišljeno in ne impulzivno ter naj z opravili ne hiti zgolj zato, ker se mudi," svetuje Pušenjak.

Takšne okoliščine so namreč povod za nesrečo, toliko bolj v napredovali nosečnosti, ko postane nosečnica manj spretna zaradi povečanega trebuha, oteklin na nogah in rokah ter težav, ki jih s seboj lahko prinese nosečnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.