Magazin
1572 ogledov

Prepoznajte znake avtizma

Avtisti pogosto niso dovzetni za zunanji svet. Žurnal24 main
Avtizem je dolgo veljal za neozdravljivo bolezen, danes pa vemo, da temu ni tako. S posebno dieto in delovno terapijo, ga lahko zdravimo. Kateri znaki kažejo na njegov pojav?

Avtizem velja za eno izmed najboj skrivnostnih razvojnih moten, ki jih lahko opazimo pri otrocih. Strokovnjaki še vedno raziskujejo vzroke za njegov pojav, do sedaj pa še niso odkrili enega samega določenega vzroka. Ker je za uspešno zdravljenje pomembno zgodnje ukrepanje, bodite pri otroku pozorni na njegovo psihološko in fizično odzivanje, na način govorjenja in na sposobnosti socialne interakcije.

Prvi znaki
Prve znake avtizma lahko opazite že pri dojenčku. Ta zavrača dojenje, se ne nasmehe, odmika glavico in pogled, doživlja neutolažljive napade joka in zavrača telesne stike, kot so umivanje, oblačenje, božanje ali crkljanje. Dojenček je zelo pasiven, ne raziskuje okolja, tudi svojega telesa ne, prav tako pa se ne zanima za druge ljudi.


Otroci lahko s čebljanjem nenadoma prenehajo.  © iStockphoto

 
Nebesedna komunikacija
Avtistični otroci imajo kvalitativno oslabljeno besedno in nebesedno komunikacijo. Do prvega leta starosti ne čebljajo, ali pa s čebljanjem nenadoma prenehajo. Pri njih ni opaziti posebne mimike, gest ali razvoja govora. Njihova komunikacija je nenavadna, pogled odsoten, pogosto zazrt. Kasneje, ko se govor razvije, je ta moten, otroci lahko ponavljajo določene besede ali vprašanja, značilne pa so tudi nenavadne kretnje in tvorjenje čudnih, novih besed. Avtisti ponavadi niso sposobni začeti pogovora, pogosti pa so tudi monologi zunaj konteksta.

Oslabljene socialne interakcije
Avtistični otroci ponavadi nimajo potrebe po socialni interakciji, saj je pogosto sploh ne razumejo. Tako lahko pri njih opazimo močno usmerjenost vase, otroci se ne morejo poistovetiti z drugo osebo ali posnemati videnega, prav tako se ne vključujejo v skupinske igre, ampak se raje igrajo sami. Oslabljeno socialno interakcijo strokovnjaki prištevajo med najbolj moteče značilnosti avtizma.

Hoja po prstih in nihanje glave
Hoja po prstih, nenadno močno nihanje glave, mežikanje, mahanje z rokami in drugi nenavadni, lahko tudi agresivni gibi, so prav tako prepoznavni znaki avtizma.


Otroci z avtizmom pogosto kažejo zanimanje le za eno igračko. © iStockPhoto

 
Ritualno vedenje
Otroci z avtizmom pogosto vztrajajo pri eni sami dejavnosti. Lahko bi rekli, da živijo v ritualu. Igrajo se z enako igračo in pri tem ne uporabljajo domišljije. Živijo v svojem svetu, odmaknjenem od okolice, kjer ni prostora za spremembe ali novosti. Prav te lahko pri njih pogosto povzročijo izbruhe jeze. Otroci se lahko celo poškodujejo, udarjajo v glavo ali spraskajo do krvi.

Nenavadne sposobnosti
Se avtisti lahko učijo ali razvijejo svojo nadarjenost? Značilnost avtizma je, da se nekatere sposobnosti razvijejo bolj kot druge. Tako ima lahko otrok nenavadno sposobnost za risanje, računanje, pisanje ali za delo z računalnikom, po drugi strani, pa lahko zavrača popolnoma vsakdanje dejavnosti, kot sta pozdravljanje ali sedenje na stolu.

 

Preberite še:

Ima Brit avtističnega sina?

Zdravljenje
Avtizem se lahko pojavi v različno izrazitih oblikah, kar je odvisno od vsakega posameznika. Nekatere značilnosti avtizma so prisotne vse življenje, druge, na primer razdražljivost in napadi jeze, pa se sčasoma lahko preoblikujejo ali celo povsem izginejo. Raziskave so pokazale, da se osebe z avtizmom lahko s pomočjo vzgojno-izobraževalnih programov, s strokovno pomočjo in podporo staršev, naučijo družabnih spretnosti in interakcij, kar je pomembno za osamosvojitev in sprejetje v skupnost. Uspeh zdravljenja je seveda odvisen od vsakega posameznika in od oblike avtizma. Pogosto se začne z dieto brez glutena in kazeina, s katero se v telesu vzpostavi biomedicinsko ravnovesje. Pozitivni rezultati diete se pri otroku začnejo kazati v obdobju od 3 do 6 mesecev, z zmanjšano agresijo, samoagresijo in hiperaktivnostjo. Pri otroku se povečata pozornost in koncentracija, izboljšata pa se tudi govor in komunikacija. Tako je otrok za nadaljnje terapije bolj vodljiv, počasi pa so lahko vidni tudi prvi rezultati in poskus socializacije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.