Magazin
65 ogledov

Prepoznate dojenčkov jok?

1/12
Žurnal24 main
Sprva je otrokovo jokanje neznačilen signal, ki pove staršem le, da je njihov otrok nezadovoljen, ne razkrije pa vzroka.

Novorojenček z jokom sporoča svoje razpoloženje. Matere se nanj odzovejo še posebno močno in poskušajo otroka pomiriti na najrazličnejše načine. Z jokanjem pa lahko otrok opozarja tudi na različne težave. Če je lačen, žejen, če ga kaj boli ali pa če samo potrebuje pozornost. Kriki in jok so najučinkovitejše sredstvo za sporočanje, ki ga ima dojenček na voljo. Vendar pa je jok tudi čisto običajen fiziološki pojav.

Vzrokov za jok dojenčkov je več:

  • Jok zaradi dolgočasja: V prvih mesecih, ko se privaja na novo življenje, dojenček čuti potrebo po odkrivanju in učenju vsega, kar ga obdaja. Če ga starši pustijo samega v posteljici, bo jokal, ker potrebuje družbo, zato je pomembno, da starši otroka ne puščajo samega, ampak ga vključijo v vsakodnevno dogajanje.
  • Jok zaradi jeze in nezadovoljstva: Ti dve čustvi sta prisotni, kadar otrok ne more storiti nečesa, kar bi se želel. Njegove telesne in umske sposobnosti so vsak dan večje, zato postopoma narašča tudi njegovo zanimanje, da se česa dotakne in začne odkrivati svet.
  • Jok zaradi strahu: Pri otroku se velikokrat razvije strah pred neznanci, zato se v zanj neznanih okoliščinah skriva za starši.
  • Jok zaradi lakote: Najpogostejši vzrok za jok je lakota. Otrok joka najprej po tihem, če pa se starši ne odzovejo, začne kričati. Lakota za majhnega otroka predstavlja bolečino.
  • Jok zaradi žeje: Velikokrat dojenček, ki je preveč pokrit, joče zaradi neudobja in žeje. Žejo pa povzroča tudi suh in ogret zrak v stanovanju.
  • Jok zaradi utrujenosti: Ko je otrok utrujen, začne jokati. S tem izraža neugodje.
  • Jok zaradi neudobja: Otrokov jok zaradi neudobja je kratek, a se vztrajno ponavlja. Starši morajo zato ugotoviti, kaj dojenčka moti; je to mokra plenička, vneta ritka, ga zebe ali mu je vroče.
  • Jok zaradi bolečine: Jok zaradi bolečine je običajno visok, predirljiv in ga je težko prenašati. Dojenček še ne zna pokazati, kje ga boli, zato je težko odkriti, od kod izvira bolečina.


Nekaj nasvetov, kako potolažiti jokajočega dojenčka, si oglejte v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.