Magazin
167 ogledov

Previdno, če se vaš otrok redi

krof Shutterstock
Če se pojavijo težave s čezmerno težo, najprej obiščite pediatra.

Osnovno znanje o prehrani v naših zdravstvenih domovih vodi organizacija Cindi, pri kateri boste lahko dobili osnovne informacije, kakšno naj bi bilo pravilno prehranjevanje vašega otroka,” pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Osnovne smernice za uravnoteženo prehrano lahko najdete tudi na spletni strani Cindi-slovenija.net, a se zmanjševanja teže pri otroku raje ne lotevajte na lastno pest in prej obiščite pediatra.

Teža

Neurejene prehranjevalne navade v krogu družine, slaba prehrana zunaj doma, premalo gibanja, čustvene težave – vse to in še kaj drugega so lahko vzroki za to, da otrok začne pridobivati težo. Če opazite, da je tudi vaš otrok vse bolj okrogel, je čas za spremembe. “Starši, ki ste zaskrbljeni nad težo svojega otoka, lahko svojo skrb zaupate pediatru. Skupaj se boste pogovorili, ali je čas za ukrepanje ali ne,” pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Dober naslov so sicer tudi svetovalci za prehrano, a Cepuševa opozarja, da je treba skrbno preveriti, ali se za takšnim nazivom ne skriva mrežni marketing ali organizirana prodaja nadomestkov obrokov.

Ne prepovedujte hrane

Hujšanja pa se je treba lotiti izjemno pazljivo. “Nikakor ne smete pozabiti tudi na čustveni vidik hujšanja,” poudarja nutricionistka.

Za večino otrok je hujšanje vsaj tako neprijetno kot za odrasle in lahko hitro vzbudi sovražen odnos do hrane, kar pa znova vodi v drugačne težave. “Pomembneje kot to, da otroku določeno hrano prepoveste, je, da se odločite, da mu boste v hrano uvajali nova živila, predvsem zelenjavo in polnovredna žita,” svetuje Cepuševa. Vztrajati je treba tudi pri rednih obrokih. In ne nazadnje ne pozabite najpomembnejšega nasveta nutricionistke: otroci se najlažje naučijo tistih stvari, ki jim jih za zgled s svojimi dejanji postavijo starši. Začnite torej pri sebi in skupaj bo lažje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.