Magazin
52 ogledov

Previdno pri nakupu mačje hrane

mačka Shutterstock
Če je hrana narejena posebej za mačke, še ne pomeni, da je nujno tudi kakovostna.

Ponudba briketov in mokre hrane je vse večja, vendar moramo pri izbiri, katero bomo kupili svoji mački, imeti kritično presojo. Hrana, kupljena v trgovinah za živila, največkrat ni dobra, več koristi bomo naredili, če jo bomo kupili v specializirani trgovini za male živali.

Ljudje rajši kupujejo ravno hrano, ki jo lahko kupijo v živilskih prodajalnah. Največkrat zato, ker zmotno mislijo, da je hrana cenejša. Če pogledamo njeno ceno, je res videti nižja, vendar bolj kakovostne dražje hrane porabimo manj, da nasitimo žival, saj ima večjo hranilno vrednost, torej imamo dolgoročno od nje več koristi.

Kako ločimo kakovostno hrano od manj kakovostne?

Ni vsa hrana, ki jo prodajajo v specializiranih trgovinah za male živali, dobra, torej to ni edino merilo. Pogledati moramo tudi embalažo s sestavinami hrane. Ta naj ne vsebuje stranskih proizvodov mesa, veliko soli, preveč ogljikovih hidratov, kot so žita, koruza, boljši je krompir. Vse to škoduje zdravju, tako da, če mislite, da ste prihranili pri nakupu hrane, se motite, saj boste kmalu morali začeti odštevati denar pri veterinarju, kar ne bo prijetno ne za vašo denarnico ne za hišno ljubljenko. Hrana naj vsebuje aminokislino taurin, ki je za mačke nujno potrebna, razmerje beljakovin mora biti za odrasle mačke nekje do 25 do 30 odstotkov. Vitamini, ki jih mačka potrebuje, so A, B1, B2, B6, C, D, E, K, od mineralov pa potrebuje natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, baker, jod, mangan, cink in kobalt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.