Magazin
57 ogledov

Prihodnost: odgovorni turizem

bohinj Shutterstock
Kako potovati, ne le kam, postaja vse pomembnejše. Vsak, ki potuje, vpliva.

Utopično je pričakovati, da bodo ljudje prenehali potovati, je pa zelo pomembno, kako potujejo. Tu so ključne nove tehnologije in zavest posameznika,” je na sredini okrogli mizi Nova destinacija: odgovorni turizem? ugotavljal Anže Čokl, direktor Bohinj Park Eco Hotela, ki ima edini pri nas svetovni okoljski certifikat green globe. Kot so razkrili pri Slovenski turistični organizaciji, se sicer potrošniki vse bolj odločajo za okolju prijazne počitnice, se pa spremembe na ravni ponudbe in državnih spodbud dogajajo počasi. Zato smo potrošniki zelo pomemben člen v tej verigi.

Kako torej potovati odgovorno?

  • Podpirajte lokalno. Da bo vaše potovanje imelo pozitiven učinek na lokalno prebivalstvo, naj bo glavni moto: jej lokalno, spi lokalno, kupuj lokalno in uporabljaj lokalni prevoz. Mednarodni hotel z ekocertifikatom ni nujno boljša možnost prenočišča kot družinski hotel, ki sicer nima okoljskega programa, zaposluje pa družine iz soseske in spodbuja turiste, da kupujejo hrano v lokalnih trgovinah.
  • Zmanjšajte ogljični odtis. Zmanjšajte število letov ali se vsaj poskusite izogniti transferjem. Če vam lokalni izdelki niso všeč, kupite take, ki jih niso prevažali na dolge razdalje.
  • Zmanjšajte smetenje. Poskušajte reciklirati tudi, ko potujete – izogibajte se odvečni embalaži, potovalne brošure in vodnike, ko jih ne potrebujete več, predajte prijateljem.

 

Čemu odgovorni turizem?

Vpliv na okolje. Ker je turizem ena od največjih in najhitreje rastočih svetovnih storitvenih industrij, ki zaposluje kar osem odstotkov svetovne delovne sile in ima zato velik vpliv na naravno, kulturno in družbeno okolje. Čeprav lahko turizem pomembno prispeva k družbeno-ekonomskemu razvoju, je lahko tudi eden izmed glavnih vzrokov onesnaževanja, izkoriščanja delovne sile, pretirane porabe omejenih naravnih virov in izseljevanja ljudi za potrebe turistične infrastrukture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.