Magazin
47 ogledov

Privarčujte energijo!

žarnica denar Shutterstock
Kako narediti vaš račun denarnici prijaznejši? Energijo lahko privarčujete na več načinov.

Manjši račun za elektriko s smotrno razsvetljavo

Energetsko varčne žarnice so smiselne. Uporaba energetsko varčnih žarnic, ki so danes na voljo v različnih oblikah in barvah, se izplača. Te žarnice so smiselne predvsem tam, kjer luč nepretrgoma gori več kot eno uro, na primer v hodniku, kuhinji in jedilnici. Tako lahko privarčujete do 80 odstotkov energije, poleg tega pa je njihova življenjska doba bistveno daljša kot pri navadnih žarnicah. Halogenske žarnice svetijo v primerjavi s klasičnimi močneje, vendar zaradi napajalnika porabljajo dodatno električno energijo. Predvsem pa ne pozabite ugašati luči povsod, kjer jih ne potrebujete. Časovno stikalo zmanjšuje porabo energije. Vklopno/izklopno časovno stikalo z nastavitvijo ure samodejno vključi dotok električne energije ob nastavljeni uri in ga, kar je še pomembnejše, tudi izključi. Vrtno razsvetljavo opremite z javljalnikom gibanja, ki bo poskrbel, da bodo poti ali temni predeli osvetljeni samo po potrebi, poleg tega ne boste več v skrbeh, ali ste vklopili in predvsem izklopili razsvetljavo.

Pazljiv nakup novih električnih aparatov

Pri nakupu novih električnih gospodinjskih aparatov ne spreglejte energetsko varčnih modelov. V pomoč pri izbiri je energetska nalepka Evropske unije, s katero je vsa bela tehnika razdeljena v razrede energetske učinkovitosti. Velika črka A pomeni energetsko varčen model, rdeča črka G pa energetsko potratnega. Skoraj vsi novejši modeli dosegajo razred A, tako da so za še varčnejšo porabo vpeljali razreda A+ in A++. Nekatere električne naprave porabljajo energijo, tudi če jih ne uporabljate. Razkrinkali jih boste med drugim po tem, da so ves čas tople. Takšni so pogosto vtični ali transformatorski napajalniki, energijo pa ves čas porabljajo tudi naprave v stanju pripravljenosti (na katerih gori lučka). Nenehno stanje pripravljenosti je na veliko električnih aparatih žal običajna praksa, tako da sploh več nimajo stikala za vklop in izklop. Ob nakupu po možnosti izberite napravo s takšnim stikalom.

Brez skrite izgube toplote

Naj vrata dobro tesnijo. Krtačno tesnilo na vratnem krilu preprečuje vdor hladnega zraka. Tesnila, ki so naprodaj v tehničnih trgovinah, so na hrbtni strani samolepilna, tako da jih zlahka pritrdite. Nekoliko zapletenejša je namestitev magnetnih talnih tesnil, vendar bodo vrata potem popolnoma zatesnjena. Odkrijte razpoke in špranje, skozi katere uhaja toplota. S hrbtom roke se sprehodite ob okvirjih oken in vrat ter roletnih omaricah, lahko pa tam tudi podržite svečo – kjer bo zaplapolala, so špranje, ki jih je treba zadelati. Ali ste vedeli, da rolete zadržijo toploto? Večerno toploto lahko zadržite v hiši, če ob koncu dneva spustite rolete.

Privarčujete lahko tudi na vrtu

Deževnica je lahko izjemno dragocena. Deževnico s strehe zbirajte v posode in jo porabite za zalivanje vrtnih, balkonskih in sobnih rastlin. Številne bodo uspevale še posebno lepo, saj deževnica ne vsebuje apnenca. Zalivanje z deževnico prepreči nastanek grde apnenčaste obloge na zemlji, poleg tega pa zmanjša bele madeže na glinenih okrasnih loncih. Večje količine deževnice lahko shranite v zbiralnik. Namesto električne vrtne kosilnice je za manjše trate dovolj že ročna kosilnica. Okolju prijaznejša različica je električna kosilnica na sončno energijo. Če se ne morete odreči bencinski kosilnici, jo redno vzdržujte in pogosto preverite nastavitve uplinjača, da bosta poraba goriva in izpust ogljikovega dioksida kar najmanjša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.