Magazin
65 ogledov

Proč s kapsulami detergenta

detergent Shutterstock
Pisani žepki detergenta za pranje perila so pravi magnet za malčke.

V prvi polovici leta je bilo v Veliki Britaniji že več kot 2.100 primerov zastrupitve otrok z detergentom za pranje perila ali posode, o enakih težavah pa poročajo tudi iz ZDA. Sredstva za strojno čiščenje so namreč vse pogosteje zapakirana v majhne doze za enkratno uporabo, ki s svojim pisanim videzom privlačijo malčke.

Videti so kot sladkarije

Otroci te paketke vse prepogosto zamenjajo za igračke ali sladkarije, zato se z njimi igrajo in vanje tudi zagrizejo. Detergent se ob tem razlije in lahko otrokom povzroči resne poškodbe sluznic in kože. Zgodi se tudi, da malček pogoltne cel paketek, ta pa se v želodcu hitro odpre in poškoduje notranje organe. V nekaterih primerih v Veliki Britaniji jo je otrok odnesel le za las.

Proizvajalci se ne dajo

Kljub vse številnejšim pritožbam zdravstvenih organizacij in hitremu povečanju števila nesreč pa za zdaj proizvajalci pralnih sredstev še ne razmišljajo o njihovem umiku s trga. Prav zato britanske in ameriške institucije starše pozivajo k dodatni previdnosti in bojkotu tovrstnih izdelkov.

Pospravite jih na varno

Če se nakupu teh sredstev ne morete ali ne želite odpovedati, vsaj poskrbite, da bodo varno spravljena na mestu, kjer jih otrok ne more doseči. Še najbolje je, da jih skupaj z drugimi čistili spravite v višje nameščeno omarico, ki naj bo vedno skrbno zaklenjena.

Zaužitje

Če opazite, da je otrok kljub previdnosti prišel v stik s kapsulami oziroma žepki pralnega sredstva in niste prepričani, ali je kakšnega od njih že zaužil ali okusil, takoj pokličite zdravnika. Pri tako majhnem otroku je lahko nevarna že zelo majhna količina strupenih snovi, zato ne odlašajte. Ko je
otrok dovolj velik, mu kljub vsem previdnostnim ukrepom razložite tudi, čemu detergent služi in zakaj se ne sme igrati z njim.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:11 22.september 2014.

    to kvečjem kaže na nesposobnost staršev. a zdj pa vsakič ko bo kej "bleščečga" bojo tist probal al kaj? mal več bi pa vseen pričakoval od vzgoje.