Magazin
36 ogledov

Prvo finalno kuhanje Fant kuhar

1/9
Žurnal24 main
Po odločitvi komisije so se v finale uvrstili štirje izvirni recepti. Ekipa Žurnala je s promotorjem kulinarike Boštjanom Palčičem na domu obiskala prvo od štirih finalistov.

Prvo finalistko nagradne igre Kuhajte s fant kuharjem Stašo Sitar iz okolice Laz v Tuhinju je na domu z vsemi potrebnimi sestavinami za izbrano jed obiskal promotor kulinarike Boštjan Palčič.  Staša, umetnica po duši, ljubiteljica eksperimentiranja in mamica treh otrok, se je v finale uvrstila z izvirnim receptom za pečeno polnjeno papriko. To jed je do finalnega kuhanja večkrat pripravila ter z njo navdušila vso družino in celo taščo, ki so jo okusni dodatki Fant mešanica za pripravo jedi povsem prevzeli.

Mojster je bila Staša, ne Boštjan

Po pripravi vseh sestavin, posode in organizaciji sta začela Staša in Bojštjan v prijetnem vzdušju kuhati. Za spremembo se je kulinarični mojster prelevil v kuharskega vajenca in zelo poslušno ubogal navodila. S paličnim mešalnikom je pridno sesekljal čebulo in očistil paprike, Staša pa je dala kuhat riž in narezala zeleno papriko na rezine, ki jih je na koncu uporabila za domiselno

dekoracijo. Na štedilniku je v ponvi segrela oljčno olje ter dodala sesekljano čebulo, ki jo je pražil Boštjan, in mleto goveje meso. Iznajdljiva Staša ga je med praženjem večkrat povprašala po kakšnem majhnem triku velikih mojstrov in opozarjala, da se ne bi kaj prismodilo. Prepraženo meso in kuhan riž sta nato zmešala z jajcem in mešanico za polnjene paprike in sarme Fant, Boštjan pa je dodal svežo baziliko, ki jo je prinesel s seboj. In polnjenje paprik se je začelo! Ups! Še dobro, da je Staša pokusila zmes, saj ni bila dovolj slana. Na hitro jo je še malo posolila. Ko sta paprike napolnila, jih je za 40 minut postavila v pečico, na polovici peke pa dodala narezan sir. Med peko je pripravila še paradižnikovo omako, sledila pa je domiselna poletna dekoracija, ki jo je promotor kulinarike zelo pohvalil. Pohvalil pa je tudi pečene polnjene paprike, kar je bil le še razlog več, da je Staša prepričana o zmagi!

 

Za vse, ki so jih pečene polnjene paprike navdušile in bi jih radi pokusili pripraviti, je na voljo še recept.

SESTAVINE
400 g mesa, 1 jajce, 1 čebula, 3 stroki česna, 4 paprike, žlička Fant mešanice za pripravo polnjenje paprike in sarme, 3 pesti riža, 8 rezin sira gauda, olivno olje.
ZA OMAKO
olivno olje, žlica sladkorja, paradižnikova mezga, sol, bazilika, česen v prahu

PRIPRAVA
1. Paprikam odrežite pokrovčke, odstranite semena, jih dobro operite in prepolovite.

2. Na olju popražite čebulo in česen ter dodajte mleto meso. Meso dobro prepražite in dodajte začimbe.
3. Prepraženo meso zmešajte s kuhanim rižem, Fant mešanico in jajcem.
4. Z maso napolnite očiščene polovičke paprik ter jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite 20 minut v pečici pri 180°c.
5. Vzemite iz pečice, na vsako papriko položite eno debelo rezino sira in pecite še 20 minut.
6. Pripravite omako: na ognju segrejte kanček olja, na njem karamelizirajte žlico sladkorja, dodajte paradižnikovo mezgo in zalijte z vodo. Solite po okusu, popoprajte in začinite.