Magazin
22 ogledov

Prvošolec v kuhinji

deček, šola Shutterstock
Prijetna in pravilno izbrana pisalna miza spodbuja otrokovo delovno vnemo, ustvarjalnost in tudi učni uspeh.

Prvošolčki lahko prve domače naloge naredijo tudi v jedilnici, pravi Domen Zupančič s fakultete za arhitekturo: "Šola je zanje velik korak, zato je bližina sestric in bratov priporočljiva." Morda bo miza nekoliko previsoka, zato naj otrok sede na višjo blazino. "Počutil se bo velikega in se bo še raje učil," pojasnjuje.

Poudarek na miru in delu

V tretjem razredu otrok potrebuje več prostora in miru za učenje, zato po Zupančičevem mnenju potrebuje "mirno oazo, kjer bo poudarek na delu". Veliko pozornost velja nameniti tudi stolu, saj preprečuje slabo držo med sedenjem. "Stol naj ima nastavljivo višino, tako nobena miza ne bo previsoka," pravi Zupančič. Od tretjega razreda naj bo miza dolga vsaj 90, globoka 60 in visoka 78 centimetrov. Postavljena naj bo ob oknu, dnevna svetloba naj desničarjem sveti z leve, levičarjem pa z desne strani. Obvezna je tudi namizna svetilka, ki naj ima belo svetlobo.

NE računalniku

"V otroški sobi naj ne bo računalnika do srednje šole," prepričuje Zupančič, ki svetuje, naj otrok raje uporablja družinski računalnik, kar bo ugodneje in prijetneje tako za starše kot otroke. Dodaja, da pri nakupu pisalne mize pazite, da ima površino brez sijaja, saj ne želite, da se svetloba prostora blešči v oči. Tudi barve naj ne bodo kričeče. Zupančič predlaga pastelne odtenke, ki med pisanjem ne motijo oči in misli. Izogibajte se rdeči, črni in izraziti vijoličasti barvi, saj po Zupančičevih besedah ti odtenki niso spodbudni za koncentracijo. Primernejše so modra, zelena in topla rumena. "Nikakor pa prostor za učenje ne sme biti prehoden, na primer hodnik," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.