Magazin
71 ogledov

Rože prenesite v stanovanje

Pozimi okrasne rastline potrebujejo veliko vlage in svetlobe. (Foto: Istockphoto Žurnal24 main
Prenašanje rastlin v stanovanje je vedno zahtevno delo. Če se ga boste lotili ustrezno in pravočasno, pa vas bodo okrasne rastline navduševale še dolgo.

Za najobčutljivejše rastline je zaradi hladnih juter in večerov že nastopil čas selitve v stanovanje. Trajnice in grmovnice, ki bodo prezimile na balkonu, pa dobro zaščitite, saj so njihove korenine izpostavljene zmrzali. Ne pozabite dvigniti posod od tal, da jim ne bi odstopilo dno. S tem boste tudi povečali odcednost vsebine posode in preprečili, da bi vlaga v posodah zmrznila, poškodovala korenine in povzročila razpad posode.

Rastline dobro preglejte
Pred selitvijo v stanovanje vse rastline dobro pregljete. Če so zdrave, jih še enkrat pognojite, potem pa zemljo pustite počivati do februarja. Rastline, ki cvetijo pozimi, pa je treba gnojiti vse leto (azaleja, kamelija, božični kaktus, ciklama, vijolica, spatifil in seveda božična zvezda). Tem rastlinam morate dodajati gnojilo za cvetoče rastline na vsakih 14 dni.

Zagotovite jim dovolj vlage
V času, ko se začenja ogrevanje stanovanj, je najbolje, da sobne rastline združite v skupine, da jim zagotovite več vlage. Večkrat na dan jih pršite s postano vodo sobne temperature. Zalivanje pa omejite na enkrat do dvakrat na teden. Zadnjo tretjino vode v steklenici zavrzite, saj je v njej največ apnenca. Na apnenec so najbolj občutljive kisloljubne rastline, npr. azaleja in kamelija, pri katerih bodite še posebej pozorni.

Zagotovite jim dovolj svetlobe
Svetloba je nujna za rast in razvoj okrasnih rastlin. Če imate prostor, jih postavite na okensko polico. Vsako jutro z oken odmaknite zavese in rolete, saj bodo rastline le tako dobile dovolj svetlobe.

Pozorno pri škodljivcih
Suh zrak v stanovanju je pogosto tudi vzrok, da se na rastlini pojavijo pršice. Če listi nenadoma izgubijo pravo enakomerno zeleno barvo in postanejo rumenkasti ali dobijo srebrnkast lesk, se na spodnji strani najverjetneje sprehajajo zelo drobni, s prostim očesom skoraj nevidni škodljivci, ki nekoliko spominjajo na pajke. Najučinkoviteje je, da ob rastline postavite rumene lepljive ploščice in tako lahko škodljivca odpravite takoj, ko se pojavi.

Pobrišite prah
Na večini zelenih velikolistnih rastlin se zelo rad nabira prah. Ta lahko zamaši listne reže, zato rastlina težje diha. Takim rastlinam redno brišite prah z vlažno krpo, še preprosteje pa je, če jih boste poškropili z balzamom za liste. Balzam preprečuje nabiranje prahu, da listom lesk in odmaši listne reže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.