Magazin
33 ogledov

Skupinska vadba

Žurnal24 main
Živcarije. Dajmo, ekipa! ali od timbildinga v službi do timbildinga na uri aerobike.

Timbilding. Beseda z na videz neškodljivim pomenom, a – kot opažam te dni – stresnim vplivom na psiho službenega kolektiva, ki jo je v podjetjih enkrat na leto treba prevetriti z opominjanjem na timski duh. Timbilding. Neprostovoljni grupak, ki je vedno postavljen na dovolj oddaljeno lokacijo, da onemogoča beg, in mentalno-fizična telovadba, ki, zakamuflirana v seminarje in adrenalinske igre, potuhnjeno testira stopnjo kolektivne pripadnosti podjetju. Timbilding. Zoprna zadevščina, ki te, če imaš dovolj veliko smolo, za več ur obsodi na sobivanje in igračkanje z ljudmi, ki jih z ekstremnim naporom poslušaš že nekaj minut. Na srečo pa tudi timbilding kot utemeljen izgovor za žur, ki za ekipni duh naredi več kot miseimamoradi skupinsko delo.

Aerobika je oblika psihofizičnega maltretiranja kolektiva, le da prostovoljna in z vidnimi rezultati.

Po svoje je timbilding tudi skupinska vadba. Na primer aerobika, s katero se v ljubezensko-sovražnem odnosu že nekaj let mučim sama, čeprav sem kot študentka nad njo vihala nos in spuščala zaničevalne protisnobistične opazke, primerne človeku, ki mu telovadba mora smrdeti že po definiciji. Pa sem, še preden sem pristala na diplomskem izpitu, pristala tudi na aerobiki. In ugotovila, da gre le še za eno obliko psihofizičnega maltretiranja kolektiva (le da na prostovoljni bazi in z vidnimi rezultati), ki v radikalnejših primerih spominja na vojaške filme tipa G. I. Jane. Skratka filme, ob katerih sem se vedno spraševala, kateri norec razen mazohista (ki v tem uživa), sadista (ki uživa v neužitku drugih), Demi Moore (ki hoče končno dobiti tistega oskarja), geja (ki hoče ustaviti homofobijo) ali Afroameričana (ki hoče izničiti rasizem) po lastni volji vztraja pri nadiranju in telesnih mukah. Dajmo, punce!, Gremo!, A boooo!, Prsa ven! Kolena gor!, vpijejo aerobične džiajdžejnke, med katerimi se najdejo tudi takšne, ki se ob glasnem napihovanju lahko še celo uro smehljajo in med naše malenkosti po hipijevsko delijo pozitivne vibracije. Prsi!, Koleni!, vpije slovenistka v meni, nergačica pa sika, kakšne punce neki. A kaj ko ni energije niti za zajemanje kisika, če že je, pa gre za ubranitev osebnega prostora, ki zahteva svoje centimetre (timski duh gor ali dol).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.