Magazin
61 ogledov

Slovenci največ prijateljujemo z Bosanci

države FB Facebookstories.com
Vsaj tako pravi interaktivni zemljevid, ki prikazuje mednarodna prijateljstva uporabnikov Facebooka.

Vas zanima, s kom Slovenci poleg Bosancev na Facebooku prijateljujemo največ? Verjetno ne boste presenečeni. Nov interaktivni zemljevid prikazuje, da imamo največ virtualnih prijateljev iz Bosne in Hercegovine, na drugem mestu so Hrvati, na tretjem Srbi, sledijo Makedonci in Avstrijci.

Interaktivni zemljevid nakazuje tudi zgodovinske, ekonomske, jezikovne in kulturne vezi, ki povezujejo določene države, kar ni nič nenavadnega. "Imigracije so ena od največjih vezi, ki med seboj povezujejo sosednje države. Veliko prijateljstev na Facebooku se zgodi zaradi odhoda na delo v drugo državo, pa tudi zaradi ohranjanja vezi s prijatelji, ki ste jih spoznali na potovanjih in počitnicah," pravi Mia Newman, avtorica interaktivnega zemljevida.

Nepričakovana prijateljstva

Zemljevid pa poleg pričakovanih prijateljstev razkriva nekaj presenečenj. Njegove snovalce je med drugim presenetila močna prijateljska vez med prebivalci Demokratične republike Kongo, ene od najrevnejših afriških držav, in Ekvadorci, vez med Japonci in Brazilci pa tudi prijateljevanje med Poljaki in prebivalci Islandije. A tudi ta virtualna prijateljstva so se v večini spletla zaradi imigracij.

Čeprav časi Facebooka, odkar so se njegove delnice pojavile na borzi, niso več tako zlati, najbolj razširjeno družabno omrežje še vedno podira rekorde. Pretekli teden so ponosno oznanili, da imajo že milijardo aktivnih članov, takšnih, ki Facebook uporabljajo vsaj enkrat mesečno. Si sploh še znate predstavljati življenje brez virtualnih prijateljev?

Komentarjev 1
  • puys 07:59 10.oktober 2012.

    To je zato, ker je v LJ in Velenju večina ljudi Bosancev. Tudi v ostalih mestih jih ne manjka. Meni osebno so Bosanci še najboljši od čefurjev, ker so delovni.