Magazin
39 ogledov

Smrtni grehi na delovnem mestu

Egocentričen in pomemben? Raje ne. Žurnal24 main
Tudi vi na delovnem mestu grešite? Tokrat vam predstavljamo prve tri smrtne grehe. Preberite članek – morda se še lahko (pravočasno) rešite.
Napuh
Napuh je posledica notranje nesamozavesti človeka. Tak človek poskuša s svojimi dejanji nenehno ustvarjati občutek pomembnosti in nepogrešljivosti. Kljub pomoči, ki jo prejme od svojih sodelavcev, si jemlje vse zasluge za opravljen delo. Sodelavci in sploh podrejeni človeka, ki je tako egocentričen, začnejo kaj kmalu podcenjevati. Predlagana rešitev: Upoštevajte in cenite pomoč ter zasluge drugih pri izpeljavi določenih svojih nalog. Pustite jim, da užijejo delček svoje slave.

Zavist
Če človek sam ni sposoben zadovoljiti svojih potreb, se mu kaj rado zdi, da to odlično uspeva vsem drugim. Čeprav takšne ljudi po eni strani občuduje, jih predvsem sovraži. V resnici ga ti ljudje sploh ne zanimajo, v njih vidi le svoje neizpolnjene želje. Dokler ga muči zavist, s temi ljudmi ni sposoben navezati pravih človeških stikov. Zavist je zelo destruktivno čustvo in vpliva na vašo samozavest in sposobnost koncentriranja pri opravljanju tekočih delovnih nalog. Zaradi negativne samopodobe človek zanemarja tako svoje telesne in duševne potrebe kot potrebe drugih. Predlagana rešitev: Iskreno se veselite s sodelavci ob njihovih dosežkih. Naj bodo uspehi sodelavcev gonilna sila za gradnjo vaše kariere.

Jeza

Z jezo se človek odziva na prepovedi, omejevanje ali krivice. Če nas jeza usmeri na težavo in pospeši njeno odpravljanje, je lahko celo zelo koristna. Najpogosteje pa je škodljiva, saj jezen človek ni sposoben objektivnega pogleda na zadevo in tako zoži vse svoje delovanje v zamero in povračilo nekomu drugemu. S tem postane nedojemljiv in slep za dogajanje okrog sebe pa tudi za svoje notranje potrebe ter njihovo zadovoljevanje. Jeza nastaja brez našega zavedanja. Njenih vzrokov dostikrat ne poznamo in jo občasno stresamo tudi na nedolžne ljudi.

 

Preberite še:

Jeza nikoli ne prinaša nič dobrega – še posebej ne na delovnem mestu. Uničuje vaš ugled, kredibilnost in profesionalnost ter tako onemogoča vaše napredovanje. Predlagana rešitev: Nič ni narobe s strastjo, ki jo čutite ob svojem delu. Prav tako je pravilno, da izražate svoje mnenje, čeprav je drugačno od mnenj drugih zaposlenih. A naučite se usmerjati ta občutja tja, kjer bodo delala za vas in vam dvigovala ugled v očeh sodelavcev in nadrejenih.

V ponedeljek, 31. 03. 2008, ne izpustite članka o preostalih štirih smrtnih grehih na delovnem mestu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.