Magazin
35 ogledov

Sopara za aromo

Kuhanje na sopari ohrani aromo jedi! Žurnal24 main
Soparnik je v današnji kuhinji skoraj nepogrešljiv, največ pa ga še vedno uporabljata francoska in azijska kuhinja.

Tudi slovenska kuhinja pozna soparnike, ki so ponavadi sestavljeni iz treh delov. V spodnjem delu je posoda z vodo, v sredini je posoda, ki ima obliko cedila, na vrhi pa je pokrov. Hrana se pri soparjenju položi v cedilo, ponavadi tako, da daste spodaj še kakšen krožnik.

Pravi sopraniki
Tisti stari in najbolj znani soparniki prihajajo iz azije in so bili narejeni iz bambusovega lesa. Še vedno jih boste našli na azijskih trgih, čeprav se danes bolj uporabljajo kovinski soparniki, ki jih lahko položite tudi v mikrovalovne pečice.

Kaj pa slovenski soparniki?
V stari kuhinji so uporabljali soparnike malo drugače kot jih uporabljajo danes. Najprej so v loncu zavreli vodo in čez bodo so potem dali blago, v katerega so položili hrano.

Zakaj sopara?
Pri soparjenju številne jedi ostanejo bolj sočne kot so kuhane v vodi ali narejene v mikrovalovni pečici. V sopari teh problemov ni, saj se hrana ne more prismoditi, jedi pa so bolj aromatične. Še posebej boste to opazili pri zelenjavi, gobah in začinjenih jedeh.
V soparniku se hrana segreje približno na 80 stopinj Celzija, zato ohrani mnoge zdravilne snovi.

Cmoki na sopari
Sestavine:

  • 8 žemljic
  • 600 ml vode
  • ¼ l mleka
  • 4 jajca
  • 1 čebula
  • 20 g masla
  • šop peteršilja
  • 5 g soli
  • 2 g muškatnega oreška

Priprava:
Žemlje narežite in jih navlažite s toplim mlekom. Čez eno uro jim dodajte jajca. Čebulo narežite na kocke in sesekljajte peteršilj ter dušite na maslu. To dodajte žemljam, začinite s soljo in muškatnim oreškom. Maso dajte na servieto in oblikujte v zavitek. Nato jo položite v soparnik in kuhate približno slabo uro.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.