Magazin
275 ogledov

Spolno nadlegovanje: Kaj storiti?

Ste žrtev spolnih zlorab? Spregovorite! Žurnal24 main
To temo urejata tako delovnopravna kot tudi kazenska zakonodaja. Teža nadlegovanja narekuje obliko vašega odziva. V vsakem primeru odločno recite NE!
Kaj storiti, če vas spolno nadlegujejo?
  • Če gre za blažje oblike nadlegovanja (na primer opazovanje, nasmihanje, dotikanje las, gledanje v zadnjico, ko greste mimo), dajte nadlegovalcu oziroma nadlegovalki (v nadaljevanju: nadlegovalcu) jasno vedeti, da si takšnega ravnanja ne želite in da je za vas nesprejemljivo ter da želite, da nemudoma odneha.
  • Če je možno, se zaupajte sodelavki oziroma sodelavcu. Možno je, da ista oseba nadleguje še koga iz kolektiva. Za vsak primer si zapisujete datume, ure in kraje nadlegovanja – morda vam pride prav v nadaljnjem postopku dokazovanja.
  • Če se nadlegovanje kljub vašemu odločnemu in jasnemu NE nadaljuje, se obrnite na nadrejenega oziroma nadrejeno (v nadaljevanju: nadrejeni) – če seveda ni celo on nadlegovalec. Njegova naloga je, da zagotavlja takšno delovno okolje, kjer ne bo prihajalo do spolnega nadlegovanja in se bo spoštovalo človekovo dostojanstvo slehernega zaposlenega. Če je nadlegovalec vaš nadrejeni ter vaš jasen in glasen NE ne zaleže, ga prijavite na inšpektorat za delo. Isto storite, če se delodajalec na vašo prijavo in stisko ne odzove.
  • Eden od možnih naslovov za pomoč je tudi sindikat. Preverite pri svoji sindikalni zaupnici ali zaupniku, ali je kdo v sindikatu usposobljen, da vam pomaga.
  • Če potrebujete psihosocialno pomoč, se lahko obrnete na nevladne organizacije, ki nudijo različna svetovanja (na primer Društvo Ženska Svetovalnica, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo Beli obroč).
  • Čim gre za težje oblike spolnega nadlegovanja, kot na primer spolno nasilje ali vsiljeni spolni odnos (s strani sodelavca ali nadrejenega), to nemudoma prijavite na policiji ali okrožnem državnem tožilstvu. Takšno spolno nadlegovanje je inkriminirano in pomeni kaznivo dejanje!

Kaj lahko storite, če spolno nadlegujejo vašo sodelavko ali sodelavca?
  • Prisluhnite in verjemite ji (mu).
  • Bodite ji (mu) v oporo.
  • Če je treba, namesto nje (njega) poiščite informacije, kaj lahko stori in kam se lahko obrne po pomoč.

Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost
Hujše spolno nadlegovanje, ki pomeni kaznivo dejanje, ureja kazenski zakonik (KZ) v poglavju, v katerem obravnava kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. Kazniva dejanja iz tega poglavja so na primer posilstvo (180. člen), spolno nasilje (181. člen), spolna zloraba slabotne osebe (182. člen) in kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja (184. člen). V primerih tako hudega nadlegovanja storilca nemudoma prijavite organom pregona (policiji, tožilstvu).

 

Preberite še:

Delovnopravna ureditev
Prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu pa vsebuje tudi člen  6.a zakona o delovnih razmerjih (ZDR). V primeru kršitev te zakonske določbe se obrnite na delodajalca, inšpektorat za delo ali sindikalnega zaupnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.