Magazin
28 ogledov

Sprememba vedenja je opozorilni znak

pes Shutterstock
Za pregled pri veterinarju se pogosto odločamo prepozno, opozarja veterinarka.

Za hišne ljubljenčke so preventivni pregledi gotovo smiselni. Praviloma naj bodo vsaj enkrat na leto; pri psih ob rednem obveznem cepljenju proti steklini ali neobveznem cepljenju proti nalezljivim kužnim boleznim, pri mačkih pa po navadi ob zaščitnem preventivnem cepljenju proti mačji kugi,” pravi veterinarka Iris Selan. Lastniki se velikokrat za pregled odločajo prepozno, ko so se že pokazali znaki bolezni, dodaja, a priznava, da vseh bolezni s preventivo ni mogoče predvideti in preprečiti. Prav zato je pomembno, da ste pozorni na spremenjeno vedenje svojega ljubljenčka. Zlasti ptice svojo bolezen dobro in dolgo skrivajo. Najvidnejša znaka, da je nekaj resno narobe, sta sicer neaktivnost in neješčnost.

Po osmem letu pregled krvi in srca

Zagotovo se vsaj enkrat na leto priporoča preventivni pregled zobovja, nekje po osmem letu starosti pa tudi pregled krvi, srca in prostate – podobno kot pri ljudeh, svetuje veterinarka Selanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.