Magazin
27 ogledov

Starše je bolj strah kot otroke

knjiga,deklica Shutterstock
Anketa je pokazala, da se zdi staršem veliko pravljic neprimernih.

Pripovedke

Na naši strani smo te dni opravili anketo, ki je bralce spraševala po tem, katere otroške pravljice se jim zdijo neprimerne za  otroke. Na izbiro smo jim ponudili peščico najbolj znanih, ki se otrokom berejo in pripovedujejo že vrsto let: Janko in Metka, Rdeča kapica, Sneguljčica in sedem palčkov, Zlatolaska, Pepelka, Volk in sedem kozličkov ter Deklica z vžigalicami, imeli pa so se tudi možnost odločiti, da se jim neprimerne zdijo vse naštete. Prav za to možnost se je odločilo največ, kar 37 odstotkov anketirancev. Na drugem in tretjem mestu sta bili Deklica z vžigalicami in Rdeča kapica.

Po njihovih otroških spominih na pravljice pa smo povprašali tudi več odraslih, ki jih v nasprotju z našimi anketiranci na omenjene pravljice vežejo izključno prijetni občutki. Kdo ima torej prav? So danes starši (in otroci) drugačni, kot so bili nekoč?

Treba je predelati občutke

Takšen rezultat spletne ankete po mojem kaže predvsem na negotovost staršev, ki živijo v zmoti, da se izplača otrokom prihraniti vsak neprijeten občutek ali tako imenovano negativno čustvo. Kljub dobrim namenom s tem ne dosežejo nič posebno dobrega,” pravi Ivana Gradišnik iz Familylaba. “Otroke namreč oropajo možnosti, da bi skozi celovito doživljanje pripovedi ter identifikacijo z arhetipskimi situacijami in liki konstruktivno predelovali občutja in čustva, ki so
vsa po vrsti normalni, sestavni in dragoceni del človekove eksistence,” dodaja. Prav to pa je po njenem mnenju bistvena naloga pravljic. Branje pravljic in pripovedk je pustolovščina, ki otroka popelje skozi celo paleto čustev.

Pravljic otrokom ne pojasnjujte

Čeprav se vam zdi, da otrok pravljice morda ni popolnoma razumel, mu pustite svobodo, da si jo interpretira po svoje. Čar pravljic je ravno v tem, da si jih vsak otrok z uporabo domišljije naslika drugače, zato so razumske razlage dogajanja škodljive in odveč. Včasih se otroci, ki še ne znajo brati, ob ilustracijah domislijo svoje pravljice – sledite jim, namesto da bi jih popravljali, da nimajo prav in je napisano drugače. Spodbujajte otroško domišljijo in ji pustite prosto pot tudi pri pravljicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.