Magazin
1102 ogledov

Ste že slišali za detektivski roman Stanovanje številka 27? No, pa bi morali!

Alen Nemec Stanovanje številka 27 Alen Nemec
Na knjižne police je prispel prvi detektivski roman izpod peresa mladega nadarjenega Alena Nemca.

"V blokovskem naselju, sredi Murske Sobote, se zgodi dvojni umor. Meščani so pretreseni, mestna kriminalista pa se lotita primera stanovanja števila 27. Njuno pot prekrižata zgodbi fanta in dekleta, ki sta vsak na svoj način vpeta v dogajanje. Morda veliko bolj, kot se zdi na prvi pogled. Ko se stvari postavljajo na svoje mesto, se naenkrat vse obrne na glavo. Nihče več ne ve, komu gre zaupati in dvomi so z vsakim dnem večji. Bitka za štirimi stenami vas bo popeljala v svet družinske in širše družbene aktualnosti. Prebudila bo vaše strahove, stiske, pa tudi srčnost, ljubezen in nepopustljivost na drugi strani. Z liki boste trpeli, se veselili in na koncu ostali brez besed. Jih boste spustili v svoj svet?"

S temi besedami vas mladi nadebudni pisatelj Alen Nemec povabi, da odkrijete skrivnosti stanovanja številke 27. Dogajanje pisateljevega prvega kriminalnega romana je postavljeno v Mursko Soboto, v aktualen čas pandemije, v knjigi, ki vas bo polna preobratov držala v napetosti do samega konca, pa se pojavljajo številne teme aktualne problematike, in ima vse temelje, da postane eden izmed slovenskih detektivskih klasikov.

A čeprav je Stanovanje številka 27 detektivski/kriminalni prvenec mladega 31-letnega Nemca, nikakor ne gre za popolnega novinca na področju pisanja, saj si je ime ustvaril že kot avtor epske fantazije, potem ko je izdal prvo knjigo trilogije Mečevalec z naslovom Vstajenje mečevalca, med pisanjem nadaljevanja pa se je odločil, da se preizkusi še na povsem novem podoročju. Verjemite, ni razočaral!

 

In kdo sploh je Alen Nemec?

Alen Nemec je mladi komaj 31-letni pisatelj v vzponu, ki je večino svojega življenja preživel v Murski Soboti, predlani pa se je, potem ko si je ustvaril družino, preselil v Turnišče.

Zaposlen je na I. osnovni šoli Murska Sobota kot učitelj razrednega pouka, potem ko je na mariborski Pedagoški fakulteti pridobil naziv mag. prof. razrednega pouka.

Alen Nemec Stanovanje številka 27 | Avtor: Alen Nemec Alen Nemec

Je velik ljubitelj književnosti in filmov, iz česar tudi črpa navdih in veselje do pisanja. Do sedaj se je preizkusil v pisanju fantazijskih romanov z delom Vstajenje mečevalca (I. del trilogije Mečevalec), katerega je leta 2017 izdal v samozaložbi.

Stanovanje številka 27, katerega je prav tako izdal sam, je njegov drugi roman ter prvi detektivsko/kriminalnega tipa. S pisanjem pa se ukvarja že od osnovne šole, ko se je zabaval predvsem z ustvarjanjem krajših pesmi.

 

Od kod navdih za roman Stanovanje številka 27?

Ideja o sami knjigi je nastala že v začetku leta 2020, medtem ko se je samega pisanja lotil aprila 2020, v času pandemije koronavirusa. Tudi sam roman se tako odvija v teh hudih časih, saj je dogajanje postavljeno v marec 2020, a nima nobene neposredne vsebinske povezave s samim virusom.

Navdih pa je Nemec črpal v dobrih detektivkah, saj sam pravi, da je poleg zgodovinske in fantazijske literature to njegov najljubši žanr. "Sem velik ljubitelj detektivskega žanra, saj je slednji zares fascinanten. Obožujem namreč knjige, kjer se na začetku zgodi tragedija, katero skozi knjigo poizkušajo razvozlati in do konca ne veš, kdo je v resnici storilec. Tudi sam sem zelo dinamičen tip človeka, zato so mi bližje knjige, ki so bolj razgibane in preiskovalno/pustolovsko naravnane," je svojo ljubezen do kriminalk razkril mladi avtor.

Odločil se je, da gre po poti svojih številnih vzornikov in se tudi sam loti te tematike. "Domišljija je vnovič našla svojo pot in strani so se nabirale praktično same od sebe. Svoje zgodbe namreč črpam iz gole domišljije," nam pojasni Nemec, ki je uradno prvič predstavil knjigo v petek, 6. maja, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Alen Nemec Stanovanje številka 27 | Avtor: Alen Nemec Alen Nemec

Nemec se zaveda, da je komaj na začetku svoje pisateljske poti ter da ima pred sabo še veliko časa in knjig, da se postavi ob bok največjim slovenskim piscem detektivskih romanov, kateri mu ves čas njegovega pisanja predstavljajo velik vzor.

"Slovenci smo odlični pisci, kar dokazujemo skozi vsako izmed generacij. Zadnje čase se vse bolj lotevamo tudi kriminalk, kar je nadvse obetavno in hkrati odraz širše družbene slike (James Patterson, Jo Nesbo). Ravno omenjena sta moja najljubša svetovna pisca detektivk in na nek način moj navdih, pisateljski vzor. Njune zgodbe so zares enkratne in te posrkajo vase, da jim komaj uspeš uiti. Pri nas pa je seveda najbolj aktualen Tadej Golob z Jezerom, Dolino rož … Tudi njega rad prebiram in si ogledam serije po njegovih knjižnih predlogah."

"Naj dodam, da vse pisce, ki imajo dar za pisanje in občutek za stopnjevanje dramatičnosti, pozivam, da si upajo in vztrajajo na svoji pisateljski poti. Nikdar ne smejo obupati, ampak se morajo vsakič pobrati in slediti svojim sanjam! Nič ni nemogoče in končno, le potruditi se je potrebno in stopiti v ospredje. Četudi je to lažje govoriti, kot dejansko storiti."

 

In kako priti do tega težko pričakovanega romana?

Tako kot prvi roman, je tudi druga Nemčeva knjiga izdana v samozaložbi. "Za to sem se odločil, ker imam tako ves pregled nad potekom izdaje izdelka, promocijo in podobnimi zadevami. Pa tudi zaradi tega, ker manj uveljavljeni avtorji težko pridemo pod okrilje založb, sploh teh bolj priznanih. Sam sem raje ubral samostojno pot in zaenkrat mi ni žal," pojasni Nemec.

Knjiga je že dostopna v nekaterih knjižnicah (katerih, se lahko preveri na Cobissu), v naslednjih tednih pa bo prišla v vse splošne knjižnice širom Slovenije. Prvi roman (Vstajenje Mečevalca) je na primer dostopen v več kot 50 knjižnicah širom države.

Alen Nemec Stanovanje številka 27 | Avtor: Alen Nemec Alen Nemec

Prav tako naj bi se Nemec dogovarjal z eno izmed največjih slovenskih knjigarn, Mladinsko knjigo – Svet knjige, da jo vključi v svojo mrežo knjigarn.

Seveda pa je knjigo mogoče dobiti tudi neposredno pri avtorju, katerega lahko kontaktirate preko spletne pošte alennmc@gmail.com, ali Facebook profila Alen Nemec pisatelj.

 

In še nekaj malega o vsebini...

"V knjigi se prepletata dve vzporedni zgodbi. Na eni strani spremljamo preiskovanje primera s strani dveh kriminalistov, na drugi pa zgodbi dveh družin in dveh otrok (fanta in deklice) v bloku, v katerem se je zgodil prvi umor. Spoznamo torej tako odrasel, kot najstniško/otroški vidik življenja in soočanja s tragičnimi okoliščinami, v katerih se znajdejo zaradi tragedije in aktualnih družbenih razmer," nam na kratko vsebino predstavi Nemec, ki pa pravi, da bo za kaj podrobnejšega potrebno prebrati knjigo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.