Magazin
20 ogledov

Streljajte z idejami!

Naj se nevihta začne! Žurnal24 main
Se je pojavil problem in iščete najboljšo rešitev? Ali morda zbirate ideje za nadaljnje poslovanje? Za vse to je najboljša rešitev nevihta možganov.
Skupinska tehnika
Pri nevihti možganov (angl. brainstorming) gre za skupinsko tehniko za spodbujanje ustvarjalnosti, s katero se želi pridobiti čim več različnih, tudi neobičajnih, predlogov za rešitev konfliktnih položajev ali na primer idej za nov projekt. Pri tem je važna količina idej – ne njihova vsebina ali smotrnost. Idej nikar ne komentirajte, ne ocenjujte in jih nikar ne kritizirajte!

Sproščeno okolje za večjo kreativnost
Nevihta možganov je najučinkovitejša, če se izvaja v skupini od 8 do 12. ljudi. Izvajajte jo v sproščenem okolju (na pijači po službi, na sproščujočem vikendu zaposlenih in podobno). Če se boste udeleženci (zaposleni) zares sprostili in se brez zadržkov šalili in smejali, boste lahko s svojimi možgančki oblikovali veliko ustvarjalnejše ideje. Razne sprostitvene vaje in tehnike ter športne in druge zabavne dejavnosti pred brainstormingom se priporočajo, saj spodbudijo kreativnost.

''Nevihtno'' druženje
Za uspešen brainstorming potrebujete nekoga, ki bo zadevo usmerjal in vodil (na primer vodja ekipe ali vodja projekta), primeren prostor in pripomoček, kamor boste zapisovali svoje ideje (kot na primer tabla). Oseba, ki bo vodila to nevihtno druženje, bo vodila in usmerjala debato, spodbujala udeležence k sodelovanju in sproti zapisovala vse ideje, ki se rodijo tekom druženja.

 

Preberite še:

Različnost je boljša
Nevihta možganov deluje bolje, če je izvajana v skupini različnih ljudi. K sodelovanju povabite udeležence iz različnih delovnih področij, pa tudi kakšnega »outsiderja«, ki bo osvežil vaše predloge. Prav tako ne vabite vedno istih ljudi, saj boste tako vedno dobili podobne ideje in predloge za rešitev problema.

Korak za korakom
  • oblikujte problem ali temo tako, da bo udeležencem predstavljala kreativni izziv;
  • določite časovni okvir (priporoča se približno 25 minut);
  • zapišite vse ideje – osredotočite se na kvantiteto;
  • po preteku določenega časa med napisanimi idejami vsi skupaj izberite približno 5 predlogov oziroma idej, ki so vam najbolj všeč;
  • opredelite ključne kriterije za ocenjevanje primernosti predloga (na primer »mora biti zakonit« ali pa »zaključen mora biti do 15. julija«);
  • s točkami od 1 do 5 ocenite sleherni predlog oziroma idejo in na koncu izračunajte rezultat;
  • zmagovalna je tista ideja, ki je dobila največ točk – ta bo najboljše rešila vašo situacijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.