Magazin
74 ogledov

Tako divje se teče pred biki

Festival San Fermin v španski Pamploni.
1/16
Reuters
Pamplona se je tudi letos za devet dni spremenila v najbolj zaželeno destinacijo željnih adrenalina. Najpogumnejši se namreč lahko pomerijo v tradicionalnem uličnem teku pred biki.

Festival San Fermin v španski Pamploni vsako leto privabi na stotisoče pogumnežev z vsega sveta, ki se s tekom pred biki pomerijo na 864 metrov dolgi trasi po mestnih ulicah.

"Tek je bil zelo hiter," je letošnji tek pred biki komentiral Joaquin Subasti, 52-letni prebivalec Pamplone, ki je na prireditvi sodeloval že 39-krat. Dodal je, da je tek ped biki vedno nevaren, saj se dogajajo nabadanja, ki mu sledijo padci in zlomi kosti.

Za večino poškodb niso krivi biki

Lani je v osmih tekih pred biki sodelovalo 20.700 tekačev, v povprečju 2.587 na dan, med katerimi je bilo skoraj 40 ljudi hospitaliziranih. Med njimi so bili štirje posamezniki, ki so jih biki nabodli, poroča STA. Različne poškodbe so sicer redne spremljevalke festivala, a večine ne povzročijo bikovi rogovi, temveč padci tekačev, zgodi pa se tudi, da biki tekače poteptajo ali prevrnejo. Zadnjo smrtno žrtev je tek zahteval pred štirimi leti, ko je bik 27-letnemu tekaču prebodel vrat, srce in pljuča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.