Magazin
101 ogledov

Tapeta namesto slike

Tapete
1/4
Shutterstock
Tapete. Njihova uporaba narašča, najbolj in so tekstilne, na trgu novi materiali.

Trend. "Tapete so trenutno zelo popularne, sploh zadnjih pet let trend narašča," opaža Črt Starc iz Svetdekorja.si. Dodaja, da je sprememba v trendu predvsem ta, da smo včasih s tapetami prelepili celotno stanovanje oziroma sobo, zdaj pa se tapete uporabljajo bolj kot poživitev prostora in jih kombiniramo z barvanjem, tako da z njimi polepimo le steno ali dve. "Včasih je tapeta tudi nadomestek slike."

Antibakterijski materiali

Glede barv in vzorcev dejansko ni omejitev. "Od romantičnih do abstraktnih likov, rožastih vzorcev, geometrijskih likov, čisto odvisno od celotnega ambienta," razlaga Starc.

Novosti so tudi pri materialih. Matej Praprotnik iz Tapetedekor.si poudarja, da so najbolj priljubljene tapete iz flisa (tekstilni material), saj so antistatične in antibakterijske, hkrati pa so toplotni izolant, so pralne in cenovno zelo ugodne. "Potem so tukaj še tapete iz bombaža, svile, žameta in drugih vrst tekstila, papirja, ekomaterialov, celo iz srebra ali zlata," dodaja Praprotnik.

Enostavno odstranjevanje

Cene tapet so zelo različne – od 15 evrov za rolo, v kateri je po navadi za okoli pet kvadratnih metrov tapete. "Zgornje omejitve skorajda ni, saj so tapete tudi dizajnerske," pravi Starc.

Skrbi, kako bo z odstranjevanjem tapet, so odveč, saj "je na trgu velika izbira lepil, ki se prilagajajo glede na težo tapete, tekstilne tapete pa se odstranjujejo v enkratnem kosu in se po navadi ne trgajo," pojasnjuje Praprotnik.

Trgovci napovedujejo, da bo trend uporabe tapet naraščal tudi v prihodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.