Magazin
22 ogledov

Test: Odpoved – da ali ne?

Približno 17 tisoč ljudi oziroma 1,3 odstotka je lani opustilo poslovanje. (Foto Žurnal24 main
Razmišljate o odpovedi? Navedeni test vam lahko pomaga pri odločitvi. Odpoved zaposlitve je velik korak. Ugotovite, ali imate tehtne razloge za takšno odločitev.
Dajte odpoved
Če vas delo psihično izčrpava in se vam posledice nepretrganega stresa že kažejo v obliki kronične utrujenosti ali celo kakšne hujše bolezni, je odpoved nujna. Prav tako nemudoma naznanite svojo odpoved, če vas nadrejeni sili v nelegalne, kaznive ali neetične posle.

Alternative odpovedi
V drugih primerih (razen zgoraj navedenih) vam ni treba na vrat na nos dati odpovedi – le razmišljajte o tem, obenem pa iščite druge možnosti zaposlitve. Pomembno je, da se zavedate, da se nekatere težave, nesoglasja ali nezadovoljstva lahko reši tudi drugače. Predstavljamo vam nekaj možnosti.
  • Če vaš delovnik traja do pozno popoldan ali celo do večera in zato trpijo vaše družinske obveznosti, začnite razmišljati o prenosu določenih delovnih nalog oziroma odgovornosti na sodelavce, o krajšem delovnem času (na primer šest ur na dan) ali celo delu na domu.
  • Slabi odnosi s sodelavci in/ali s šefom so podobni slabemu zakonu. Pred "razvezo" (torej odpovedjo) se je v obeh primerih vredno potruditi. Naredite vi prvi korak k izboljšanju medsebojnih odnosov v podjetju.
  • To, da vas je pretekli mesec vaš nadrejeni slabše ocenil, še ni razlog, da za vedno odkorakate iz službe. Iskreno premislite in objektivno ovrednotite svoje delo, vložen trud, rezultate in tako dalje. Če boste ugotovili, da je bila ocena vašega šefa pravična, se pri naslednjih projektih pač še bolj potrudite. Če pa je bila ocena vodje po vašem mnenju nepravična, se po predhodni pripravi argumentov zglasite v pisarni svojega ocenjevalca in se o oceni mirno pogovorite.

Rešite TEST   in ugotovili boste, ali imate tehtne argumente za odpoved !
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.