Magazin
17 ogledov

Test: Ste izgoreli?

Tudi vi ne zmorete več? Žurnal24 main
Sodelavec je vedno nasmejan in poln energije, vi pa ste vseskozi utrujeni, zaskrbljeni in brez volje do česarkoli. Morda ste na poti k adrenalnemu zlomu – preverite!
Kaj sploh je izgorevanje?
Gre za dolgotrajno psihofizično izčrpanost, ki se kaže na vseh področjih človekovega delovanja – telesnem, čustvenem, vedenjskem in miselnem. Izgorevanje je proces, ki traja pri nekaterih tudi od 15 do 20 let. Tveganje je največje pri ljudeh, ki imajo tako imenovano storilnostno pogojeno samopodobo, kar pomeni, da se cenijo le toliko, kolikor okolica (na primer njihovi sodelavci ali nadrejeni) ceni njihove dosežke.

Težava cele družbe
Izgorevanje ni le težava delavcev, to je žal težava naše cele družbe. Živimo namreč v dobi kapitalizma in večne gonje po uspehu in materialnih dobrinah. Moralna prepričanja in vrednostni sistem izgubljajo svoj pomen. Vse več zaposlenih je preobremenjenih z delom in prekomerno izpostavljenih stresu.

Pogubne posledice za zdravje

Izgorevanje ima lahko za vaše zdravje pogubne posledice. Najpogostejša znamenja so vse pogostejši glavoboli, želodčne in trebušne težave, povišan krvni pritisk, napetost v mišicah, kronična utrujenost in nespečnost. Izgorevanje se kaže tudi v psihi posameznika, saj je človek velikokrat slabe volje, brez volje do dela, občutljiv in razdražljiv ter anksiozen. Vse to na žalost vpliva tudi na vaše odnose v službi, med prijatelji in še posebej v družini. Izgorevanje pa se kaže tudi pri vašem delu!

Ali tudi vi izgorevate?
Rešite TEST in ugotovili boste, ali imate sindrom tako imenovani adrenalne izgorelosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.