Magazin
850 ogledov

Triglavska Sfinga, igrani dokumentarec

1/16
Žurnal24 main
Slovenski igrani dokumentarec o prvem tehničnem, ter prvem prostem vzponu najtežje slovenske visokogorske smeri, preko obraza Sfinge. Ta se nahaja na vrhu Severne triglavske stene.

Kdor je to poletje obiskal najvišjo slovensko goro, je prav verjetno lahko opazil nekaj zelo nenavadnega.

Nad Severno steno, natančneje na policah tik nad znamenito in veličastno steno Sfinge, je bila od avgusta in do sredine oktobra nastanjena majhna skupina ljudi.

Pol se začne, to bo težko, tam je šest metrov strehe. To bodo "gate" dol padle.
Ante Mahkota o tem, kaj pričakuje od film po ogledu prvih posnetkov na prvi uradni predstavitvi filma

Opremljeni so bili s kamerami in vso opremo, ki je potrebna za nastanek igranega dokumentarnega filma o prvem tehničnem in prvem prostem vzponu po najzahtevnejši visokogorski smeri v Sloveniji.

Zgodba je postavljena v dve časovno različni zgodbi, ki se prepletata, njuna skupna nit pa je prav plezalna smer, ki poteka preko obraza Sfinge.

 

V Egiptu je varovala grobnice velikih kraljev, v Stari Grčiji pa je popotnikom postavljala težko uganko. Triglavska Sfinga je tako velika, da si dovoli oboje.

Smer poteka po obrazu več kot 400 metrov visoke previsne stene Sfinge, ki je del ene najvišjih sten v Alpah, visoke 1500 metrov. To je Severna triglavska stena.

Ante Mahkota in Peter Ščetinin sta leta 1966 po številnih urah naporov rešila skrivnost obraza in se vpisala v zgodovino. Smer je pomenila najtežji tehnični vzpon v Sloveniji.

(Foto: arhivski posnetek Ante Mahkote)

Trideset let kasneje, leta 1995, sta jo povsem prosto preplezala Gregor Kresal in Miha Kajzelj. Slovenci smo tako še enkrat dobili svojo najtežjo gorsko smer, tokrat preplezano brez tehničnih pripomočkov.

 

 

 

Film je napovedan za izid sredi marca 2011. Glasbo za film snema skupina Siddharta. V zavihku video in galerija pa si lahko pogledate desetminutno predstavitev filma o filmu, s Siddharto v ozadju, ter fotografije različnih članov snemalne ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.