Magazin
19 ogledov

Ukrivljene kumare se vračajo v prodajo

Potrošniki imajo od zdaj možnost izbirati med najširšo možno ponudbo proizvodov. Žurnal24 main
V EU je znova dovoljena prodaja ukrivljenega ali drugače nepravilno oblikovanega sadja in zelenjave, med njimi slavnih ukrivljenih kumar, ki sta pri mnogih evroskeptikih vzbujala posmeh.

"Prvi julij zaznamuje vrnitev ukrivljenih kumar in grčavega korenja na prodajne police," je dejala komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel. "Dejansko je to konkreten primer naših prizadevanj za zmanjšanje nepotrebnih administrativnih formalnosti. Te spremembe pomenijo tudi, da bodo imeli potrošniki možnost izbirati med najširšo možno ponudbo proizvodov. Nesmiselno je metati stran proizvode, s katerimi ni nič narobe, samo zato, ker so 'napačne' velikosti in oblike," je dodala komisarka iz Danske.

"Veselimo se prodaje ukrivljenih kumar"
Predstavnik največje britanske verige supermarketov Tesco je dejal, da takšno odločitev pozdravljajo. "Veselimo se, da bomo spet lahko prodajali ukrivljene kumare in grčavo korenje, saj naša veriga zagotavlja le najboljše in kakovost tukaj ni vprašljiva," je dejal Adam Fisher.

Posebni tržni standardi
Evropska komisija je novembra lani razveljavila posebne tržne standarde za 26 vrst sadja in zelenjave. Stari tržni standardi bodo prenehali veljati za naslednjih 26 proizvodov: marelice, artičoke, beluše, jajčevce, avokado, fižol, brstični ohrovt, korenje, cvetačo, češnje, bučke, kumare, gojene gobe, česen, neoluščene lešnike, glavnato zelje, por, melone, čebulo, grah, slive, gomoljno zeleno, špinačo, neoluščene orehe, lubenice in belgijski radič.

Ohranili pa bi se posebni tržni standardi za deset proizvodov, ki ustrezajo 75 odstotkom vrednosti trgovine EU: jabolka, agrume, kivi, zeleno solato, breskve in nektarine, hruške, jagode, sladko papriko, namizno grozdje in paradižnik. Vendar pa bodo lahko države članice tudi teh deset vrst izvzele iz standardov, če se bodo v trgovinah prodajale z ustrezno oznako. To pomeni, da se bo jabolko, ki ne ustreza standardu, lahko prodajalo v trgovini, če se bodo tako odločili nacionalni organi in če bo označeno kot "proizvod, namenjen za predelavo" ali z enakovrednim besedilom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.