Magazin
61 ogledov

V ječo na Ljubljanski grad

Ljubljanski grad. Saša Despot
Ljubljanski grad, ki ga je lani obiskalo skoraj 953 tisoč ljudi, bo letos ponudil novo atrakcijo.

Ena od letošnji glavnih novosti na Ljubljanskem gradu bo odprtje ječ samic, je včeraj povedala Mateja Avbelj Valentan, direktorica Ljubljanskega gradu. Ječe samice bodo stalna postavitev, zgodovinsko ozadje dogajanja v ječah samicah pa bodo obiskovalci lahko spoznali na razstavi, ki predstavlja razvoj gradu v kaznilniškem obdobju. Ječe samice so namreč zelo zaznamovale podobo in življenje na gradu. Vsebinski nosilec razstave je zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane. 

Obnova in povezovanje traktov

Na Ljubljanskem gradu letos načrtujejo dokončanje izgradnje celovitega strelovodnega sistema, dokončanje vzporednih (povezovalnih) traktov s Stolpom strelcev, dokončanje prve faze obnove Hribarjeve dvorane in začetek druge faze, nekaj del na traktu ABCM (ograje in tlaki) ter obnovo stopnišča med Stanovsko dvorano in prostori nad njo, kjer bo zasnovan projekt Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu.

Ples in kino Vsako tretjo soboto v mesecu bodo na gradu tematski plesni večeri; prvi bo na sporedu že v soboto, in sicer bo to Ples zime.

Med najbolj obiskanimi in priljubljenimi poletnimi dogodki na prostem pa bo tudi letos zagotovo Film pod zvezdami – letni kino. 

Tradicionalni dogodki V okviru tradicionalnih dogodkov – njihova vsebina večinoma temelji na zgodbah slovenstva ali tistih, ki so neposredno ali tesno povezane z gradom – bodo nadaljevali in nadgradili grajsko vinsko zgodbo, obujanje pomladi na gregorjevo, jurjevanje, Grajske dneve, Grajske piskače, Knjižnico pod krošnjami in Zmajev festival. 
Nadaljevali bodo tudi sklop razstav na temo lepote in čudes narave, kultur in narodov sveta. Tokrat se bo s svojimi indijskimi fotografijami predstavil Arne Hodalič. 
Pripravili bodo 18 pedagoških programov za predšolske, osnovnošolske in dijake, ob tem pa enkrat na mesec pravljično-ustvarjalna srečanja, pester počitniški program, tematske delavnice za vse starostne skupine, druženje z lutkami, srednjeveški tabor in različne cikle predavanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.