Magazin
12 ogledov

V Portorož na Festival penin

ognjemet Ubald Trnkoczy
Vrsto prireditev, ki se začnejo ta konec tedna, so v portoroškem turističnem združenju spravili pod skupni imenovalec Vse sladkosti življenja. Novost je Festival penin, na katerem bo 11 proizvajalcev predstavilo več kot 30 vrst penin.

Vrhunec 22. decembra

Katera penina je najboljša, bodo odločili slovenski vitezi vina; penine bodo ponudili tudi vsem obiskovalcem festivala. Vstop bo brezplačen, za pet evrov kavcije bo mogoče dobiti kozarec za pokušanje penin. Bogato kulinarično ponudbo pod skupno blagovno znamko Gostilna Slovenija bodo pripravljali lokalni kuharski mojstri. 
Na stojnicah se bodo predstavili lokalni ponudniki izdelkov, osrednji dogodek pa bo 22. decembra, ko bodo med drugim nastopili trio Eroika, številni plesalci, lipicanci, uprizorjena pa bo tudi ljubezenska zgodba iz leta 1911.

Za otroke in odrasle

Praznične prireditve v Portorožu bodo na treh različnih lokacijah. Za otroke bodo v portoroškem avditoriju in v piranskem gledališču plesne in gledališke predstave, pripravljajo pa tudi vrsto športnih dogodkov, med drugim tek božičkov in sprehod z baklami. “Mrtvila decembra pri nas zagotovo ne bo, a upam, da protesti, predvsem pa nasilni izpadi ne bodo odvrnili gostov iz tujine,” pravi Jadran Furlanič, direktor združenja. Italijani so sicer tradicionalno najštevilčnejši gosti portoroških hotelov, zaradi krize se bo vsak sedmi letos odrekel nakupom božičnih daril, številni tudi potovanjem v tujino.

Pričakovanja hotelirjev

Podatki o številu nočitev v piranski občini doslej kažejo le štiriodstotni upad, medtem ko se hotelirji v Italiji srečujejo z od 20- do 30-odstotnimi padci. V hotelih Skupine Bernardin, LifeClass (pri njih za božič pričakujejo več gostov, kot jih je bilo v prejšnjih letih, predvsem iz nemškogovorečih držav) in Kempinski Palace pričakujejo polno zasedenost predvsem za silvestrovo. “Pri individualnih gostih prevladuje povpraševanje iz Italije, ki je v primerjavi z lani manjše, medtem ko je po trenutnih rezervacijah delež domačih gostov blizu 20-odstoten,” pravijo v Skupini Bernardin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.