Magazin
59 ogledov

V temi zasijejo okusi

večerja v temi Marko Šeruga
Večerja v temi. Ko ugasnejo luči, se začneta izziv za gurmane in priložnost za druženje.

Popolna tema, natakarji z infrardečimi lučmi, zaletavanje, polivanje in otipavanje drugih gostov. Takšna je scena iz komedije Romanca v Rimu s Kirsten Bell in Joshem Duhamelom v glavnih vlogah, ki sta se odločila izkusiti večerjo v temi v eni od restavracij v New Yorku. Ljubljanski Origano, ki namerava večerjo v temi ljubiteljem hrane in drugačnih izkušenj uradno prvič predstaviti 26. maja, do gostov ni tako zahteven, vendar, če ne drugega, zahteva vsaj malo poguma pri uživanju hrane. "Po svetu obstaja vrsta restavracij v temi. Ena od možnosti je popolna tema, v kateri po navadi strežejo slepi ali pa imajo natakarji infrardeče luči, ena pa, da imajo obiskovalci maske in da je prostor osvetljen s svečami, tako da natakarji lahko brez težav postrežejo hrano," je različne pristope do večerij v temi, od katerih je izbrala tistega z maskami in svečami, opisala Urša Žorž, ki je idejo dobila že pred približno dvema letoma od komika Vida Valiča in jo je zdaj končno uresničila v Origanu, čeprav si jo želi razširiti po vsej 
Sloveniji.

Tris čutil v sedmih hodih

"Če hrane ne vidiš, se ji res posvetiš, ker se ji moraš," meni Žorževa in dodaja, da bodo jedilnike v temi prilagodili posebnim potrebam gostov, sicer pa imajo kuharji po besedah Miha Rota, enega od lastnikov Origana, pri pripravi jedi proste roke. "Kuharji so navdušeni. Mi smo jim dali samo usmeritev, da uravnotežijo jedi z mesom in morskimi sadeži, da so preproste za jesti in da jih, ko se gostje že malo navadijo na temo, rahlo stopnujejo," je pristop do sestavljanja menija opisal Rot, ki se strinja, da ob odsotnosti vida pridejo bolj do izraza okusi, obenem pa je težje uganiti, kaj se je znašlo na krožniku.

In kaj so jedci lovili na krožniku v sedmih hodih na poskusni večerji, s katero so origanovci preizkusili teren? Zelenin milkshake s panceto, tris klapavic na izbranih solatah, tunin tatarec na krompirjevi solati, kapesanto, ovito v panceto in na beli polenti s tartufi, račja prsa na pusteljci bulgurja, jagnječji file s parmezanovo zeliščno skorjico na grahovem pireju in tris sladic, k vsakemu hodu pa tudi izbrano vino, ki je poleg draženja brbončic prispevalo k sproščenemu vzdušju, s katerim pa v temi tako ali tako ni nobenih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.