Magazin > VIP
42 ogledov

Belgijski kralj bo abdiciral

Albert II Reuters
Belgijski kralj Albert II. je sinoči v skladu z napovedmi v televizijskem nagovoru narodu sporočil, da se z 21. julijem odpoveduje prestolu.

Kot je pojasnil, se prestolu v korist najstarejšega sina Philippa odpoveduje zaradi starosti in zdravstvenih težav.

"Če bi skušal vztrajati ... za vsako ceno, ne bi izpolnjeval svojih dolžnosti in svojega razumevanja kraljeve funkcije," je dejal kralj. "Prišel je čas, da predam štafeto naslednji generaciji," je dodal.

Govor so prenašale štiri največje televizije in njihove radijske postaje v državi. Iz kraljeve palače so nagovor narodu napovedali, potem ko se je kralj sestal z vodilnimi ministri vlade.

Večina belgijskih medijev je nemudoma po sporočilu z dvora napovedala, da bo kralj sporočil, da se odpoveduje prestolu. Govorice o tem so bile v zadnjih mesecih vse pogostejše.

Albert II., ki naj bi bil krhkega zdravja, je junija dopolnil 79 let, avgusta pa bi obhajal 20. obletnico vladanja. Prestolonaslednik je njegov najstarejši sin, 53-letni Philippe.

"Princ Philippe je dobro pripravljen. Oba s princeso Mathildo uživata moje polno zaupanje," je dejal kralj v kratkem nagovoru, ki ga je najprej prebral v francoščini, nato pa še v flamščini.

Albert II. se bo v zgodovino belgijske države zapisal kot prvi kralj, ki je prostovoljno zapustil prestol. To se bo zgodilo 21. julija, ko v Belgiji praznujejo državni praznik.

Pristojnosti belgijskega kralja so sicer zelo omejene. Kljub temu pa je Albert II. odigral osrednjo vlogo kot posrednik v dolgotrajni politični krizi v državi v letih 2010 in 2011.

Možnost njegovega odhoda so začeli pogosteje omenjati, potem ko se je januarja prestolu odpovedala nizozemska kraljica Beatrix. Po 33 letih vladanja jo je 30. aprila nasledil sin Willem-Alexander.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.