Magazin > VIP
7373 ogledov

Bolna princesa: Besede njenega moža zaskrbljujoče

Mette-Marit Reuters
Norveški prestolonaslednik Haakon o neozdravljivi bolezni žene.

O zdravstvenem stanju norveške princese Mette-Marit se je ugibalo že dalj časa, v sredo pa je dvor končno razkril, kaj se dogaja z ženo prestolonaslednika. 45-letnica boleha za neobičajno obliko pljučne fibroze (brazgotinjenje pljuč). Njeni zdravniki predvidevajo, da gre za avtoimunsko bolezen, ki je neozdravljiva. 

mette-marti, haakon Magazin Norveška princesa ima neozdravljivo bolezen, dvor je omejil njene dolžnosti
Bolezen se razvija počasi, so še sporočili z dvora, Mette-Marti pa je pred kratkim razložila, da si je oddahnila, ko je dobila diagnozo, saj ima težave že več let. Odločitev, da o svoji bolezni spregovori javno, je Mette-Marit sprejela po pogovoru s soprogom. »O tem ni lahko govoriti,« je izjavila princesa in poudarila, da ni imela druge izbire. Dvor je namreč omejil njene odgovornosti, kar pomeni, da se ne bo več tako pogosto udeleževala dogodkov. To bi sprožilo govorice in namigovanja, čemur se želi Mette-Marit izogniti. »Čim več bi rada delala. Prišli pa bodo časi, ko se ne bom počutila tako dobro, kot bi si želela. S to negotovostjo se bom morala naučiti živeti.«

Sedaj se je oglasil še Haakon in povedal, da ženo čakajo nadaljnje preiskave. »Verjetno se bodo pojavila vprašanja, na katera ne bomo poznali odgovorov. Živeti bomo morali z določeno mero negotovosti. Mislim, da bo takšna naša nova resničnost,« je po pisanju Bunte povedal princ in dodal: »Vzrok so zelo zgodaj odkrili. Njeno stane je bilo doslej stabilno. To sta dva pozitivna vidika. Menim, da nas z nekaj prilagoditvami čaka še veliko lepih dni.«

Optimistična je tudi Mette-Marit. »Vesela sem, da sem obkrožena z dobrimi ljudmi in da so bolezen tako hitro odkrili.«

Reši jo lahko le presaditev pljuč

Zdravnik Dieter Ukena je za Bild razložil, da je pljučna fibroza zelo nevarna bolezen. Pacienti, pri katerih je razvoj hiter, v povprečju živijo le še eno do dve leti. Zdravnika čudi, da se je bolezen pri princesi pojavila tako zgodaj, saj za pljučno fibrozo ponavadi zbolijo starejši.

"Ker vzroka za to bolezen ne poznamo, lahko lajšamo le simptome. Za idiopatsko pljučno fibrozo imamo dve zdravili, ki razvoj bolezni upočasnjujeta. Sicer pacientu lahko pomagamo le z dovajanjem kisika, na koncu pa z opiati, ki olajšujejo dihanje. Zadnja rešitev je presaditev pljuč,“ pravi zdravnik.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.