Magazin > VIP
4350 ogledov

Dragocenost: Znana Slovenka prejela to 700 let staro darilo

lili sorum
1/15
Osebni arhiv
Priznana slovenska numerologinja Lili Sorum je srce pustila v Ekvadorju.

Priznana in tudi pri naših slavnih zelo cenjena numerologinja Lili Sorum Špela Grošelj je pred kratkim povedala, da pri njej vedno preveri svoje nove simpatije - se je zaljubila v Ekvador. Tam je bila že trikrat, prvič med pandemijo leta 2021. Ponavadi prebiva v Otavalu. "Otavalo je prečudovito indijansko mesto tik pod vulkanom Imbabura, približno dve uri vožnje od glavnega mesta Quita. Nahaja se v gorskem predelu države, obdano z vulkani in vulkanskimi jezeri. Ekvador ima še obalni del ter amazonski pragozd, kjer se odvija boj proti črpanju nafte in uničevanju 'pljuč naše Zemlje'. Gre za resnično razgibano in barvito deželo," je Lili povedala za Žurnal24 in ob tem še razkrila, s čim jo je dežela tako prevzela. "Pravzaprav se je pričelo z glasbo. Od tam izvira poseben ritem, mi bi temu rekli zvrst, ki se imenuje San Juanito. Če bi me povozil avto in bi se v komi poslavljala od življenja, vam garantiram, da priplešem nazaj, če bi zaslišala te ritme. Od kod prihaja ta ljubezen, težko pojasnim, ker se zdi zapisana v mojem srcu, duši, umu in telesu, in to že od nekdaj. Tam sem doma. Tam sem vesela, da sem živa. Še gore imajo svoj poseben dih, ki mi daje moč in navdih. Jezik kičua je nekaj najlepšega na svetu."

lili sorum | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Povezave pa ne čuti le z deželo, ampak tudi Indijanci. "Že kot 3-letni otrok sem govorila o Norem konju in Sedečem biku - mi jih poznamo kot Sioux pleme iz Severne Amerike. Lahko bi dejali, da se od rojstva trudim kadarkoli in kakorkoli dodati ščepec energije k borbi za pravice staroselcev, za ohranitev jezika, tradicije in kulture ter ne nazadnje narave, v kateri mnogi živijo in plačujejo najvišjo ceno modernega življenja in pohlepa."

lili sorum | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Lili je prve prijateljske stike s prebivalci Ekvadorja pričela tkati že pred 30 leti. Ob prihodu v njej tako lepo deželo so jo takoj vzeli za svojo. "So polni življenja, ognja in vedno aktivni. Drznila bi si reči, da jih noben spodrsljaj ne ustavi. Goreče zagovarjajo svoje stališče, pa naj gre za politiko ali nogomet. Mlačnosti pač tam ne bomo našli. Moja izkušnja je, da so izjemno topli in odprti. Čeprav so razmere v državi za domačine zelo težke in vse slabše, niso izgubili nasmeha in plešočega koraka. Vdati se v usodo se ne zdi opcija." V dar je od svojih novih prijateljev dobila celo pravo dragocenost - več kot 700 let staro želvico iz žada. "Definitivno je ena največjih dragocenosti, ki jih imam," pravi numerologinja, ki so jo povabili celo na poroko. Video spodaj.

lili sorum | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

S prebivalci se je Lili tako tesno povezala, da je smela biti priča tudi njihovim ritualom. "Težko bi izbrala ritual, ki me je najbolj prevzel, saj je vsak po sebi unikaten. Izjemno lep obred je dogodek, ko deklica dopolni 15 let in jo pospremijo oziroma ji izrečejo dobrodošlico v obdobje ženske. Ob tej priložnosti deklica dobi botra in botro, ki dodatno pomagata na poti v odraslost. Sveti obredi so sveti, zato naj se o njih ne bi govorilo in želim spoštovati to tradicijo. V ritualih, ki so ostali del življenja ljudi, ki so premagali genocid, je veliko inkovskih in predinkovskih elementov."

lili sorum | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Z vsakim obiskom se veča Lilijina ljubezen do te dežele. Tja bi se najraje kar preselila. "Žal se trenutno soočam s kar resnimi zdravstvenimi izzivi, sicer bi z mucki že prebivala tam. Numerologiji so zelo odprti tako domačini kot tudi priseljenci iz ZDA. Pravzaprav imam v ličnem mestecu Cotacachi redne stranke, ki so tekom let postale moje prijateljice. Večina mojih svetovanj je po pandemiji prešlo na video klice, ki jih seveda opravljam tudi od tam, kadar sem 'doma'," nam je še zaupala Lili, ki ji želimo, da bi se lahko že kmalu vrnila v deželo, kjer je pustila svoje srce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.