Magazin > VIP
53 ogledov

Kako poletje preživljajo zimski športniki

Tina Maze sedaj odhaja na Novo Zelandijo. (Foto: www.alesfevzer.com)
1/4
Žurnal24 main
Če je za večino izmed nas poletje namenjeno dopustu, to ne velja za vrhunske zimske športnike, ki večino poletja preživijo na pripravah.

Domača kraljica zimskih strmin številka ena, Tina Maze, poletje preživlja na pripravah. Trenutno v argentinski Ushuaii, kmalu pa se odpravlja v Čile, nam je povedal njen trener in partner Andrea Massi. "Tina je na morju preživela le osem dni, ker so bile na sporedu tudi druge zadeve. Del počitka ji je vzelo tudi urejanje zadev s smučarsko zvezo. Osem dni je preživela na severni italijanski obali, ostali čas pa so bili na sporedu suhi treningi in treningi na snegu. V ponedeljek odpotujemo v Čile, kjer Tino čakajo še bolj zahtevni treningi."

Dopustu pa se je popolnoma odpovedal najbolj znani domači as, hokejist Anže Kopitar, ki se poleti intenzivno posveča le pripravam na novo sezono. "Pripravlja se na novo sezono, dopusta ni imel. Tri do štiri ure dnevno si vzame za sprostitev, za kakšno partijo golfa ali nogometa. Po poškodbi se je bilo treba še bolj zavzeti, tako da je veliko treniral skupaj z bratom. V naslednji sezoni namreč normalo štarta na polno. Letos se je sam odločil, da so bile počitnice tistih štirinajst dni, ko je bil poškodovan in ni mogel nikamor iti. Drugače smo vedno hodili na hrvaško obalo, na otok Hvar, vendar letos za to ni bilo časa," nam je zaupal Anžetov oče in selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar.

Dejavne tudi med dopustom

Smučarska tekačica Vesna Fabjan pravi, da poleti počitnice odpadejo: "Nekateri ljudje mislijo, da čez poletje počivamo, vendar je to daleč od resnice, ker s treningi začnemo že v začetku maja. Priprave so zelo obsežne tudi čez poletje, dvakrat na dan, naredimo tudi do petindvajset ur in več treninga na teden. Marsikdo si narobe predstavlja, kaj zimski športi sploh pomenijo. Imamo sicer teden dni počitnic v juliju in avgustu, vendar to še vedno pomeni deset ur treninga dnevno. Načeloma smo tudi čez poletje veliko na pripravah, letos je bilo to v Planici, na Rogli in v Nemčiji, kamor se spet vračamo čez deset dni, tako da med dopustom včasih veliko raje ostanem doma, kot pa grem na morje. Enostavno nimam energije, da bi se kam odpeljala in sem najraje kar doma, v krogu tistih, ki jih ne vidim prav pogosto. Letos je bilo moje edino morje prve skupne priprave na Lošinju, kjer smo združili prijetno s koristnim. Individualni dopusti pa pridejo na vrsto bolj proti koncu aprila, ko smo prosti."

Delavnemu poletju se pridružuje tudi biatlonka Tadeja Brankovič Likozar: "Poletje se pri športnikih od ostalih letnih časov dosti ne razlikuje. V času dopustov smo biatlonci več ali manj na pripravah, vmes si sicer lahko privoščimo deset dni dopusta, vendar to ne pomeni ležanja na plaži, temveč vsaj en trening dnevno, ki seveda ni tako obsežen kot na pripravah. Letos bom teh deset dni z družino preživela v Dalmaciji. Družina se sicer temu, da jaz treniram, prilagaja. Letošnje poletje smo več ali manj priprave opravljali na Pokljuki, bili smo tudi v Nemčiji, jeseni pa se odpravljamo v Avstrijo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.