Magazin > VIP
18457 ogledov

Ljubezen po domače: S to tragedijo je povezana Jožetova družina

jože mastnak POP TV
Ste opazili članke, ki visijo na steni pri Jožetu Mastnaku, kandidatu šova Ljubezen po domače?

V sobotni oddaji šova Ljubezen po domače smo na steni kandidata Jožeta Mastnaka opazili članke o letalski nesreči na Korziki, ki se je zgodila leta 1981 in je terjala 180 smrtnih žrtev. 

Jožetova sorodnika sta tragediji za las ušla. "Tega enodnevnega izleta bi se morala udeležiti tudi moja teta in njen soprog, a nista šla. Premislila sta si. Ta nesreča je našo državo zelo zaznamovala, saj so bili na letalu sami Slovenci. Zadeva se je tako tragično končala ... Še danes se ne ve točno, kaj se je zgodilo," je za Žurnal24 povedal Jože in dodal, da se je s temi članki želel pokloniti žrtvam.

Njegova sorodnika je dogodek tako prestrašil, da se na letalo nista usedla več, Jože pa se letenja ne boji. "Nesreča se lahko zgodi kadarkoli, če bi se je bal, ne bi vstal iz postelje," pravi.

Ni bilo radarjev

Preiskava je pokazala, da sta kontrolorja zmotno verjela, da je letalo nad morjem in pilotu naročila, da se spustita na minimalno višino 2073 metrov. Vremenske razmere so bile slabe, letalo se je spuščalo v meglo. Oglasil se je varnostni sistem, ki je pilota obvestil, da se nevarno spušča proti površju, a se pilot na signal ni takoj odzval. Ko je to storil, je bilo prepozno. Levo krilo je udarilo v goro San Pietro. Posadka letališča ni poznala, saj je bil to prvi let Inex-Adrie Avioprometa na Korziko. Tako posadka kot tudi kontrolorji naj bi se nenatančno izražali. Zračna kontrola v Ajacciu je bila oproščena vseh obtožb, kontrolor, zadolžen za ta let, je bil premeščen na drugo letališče.

Letališče na Korziki v tem času ni imelo radarja, po nesreči so opremo nadgradili in spremenili postopek približevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.