Magazin > VIP
3380 ogledov

Ljubljanski teden mode prekinil incident z nenavadnimi pištolami

LJFW Instagram
Sinoči se je na našem največjem modnem dogodku Ljubljanskem tednu mode zgodil incident, ki pa so ga organizatorji, varnostniki in policija hitro obvladali.

Sinoči so med modno revijo Sari Valenci na Ljubljanskem tednu mode na pisto skočile protestnice, oblečene v porisane dežne plašče in iz papirnatih pištol "streljale" bleščice. Protest ni bil uperjen proti oblikovalcem ali organizatorjem tedna mode, pač pa so želele opozoriti, da so Rogu vzeli avtonomno, svobodno in samoupravno uporabo. 

Obiskovalci so najprej mislili, da so protestnice del programa, zato vznemirjena ni bilo čutiti, sicer pa so se hitro odzvali varnostniki, ki so jih, kljub temu da so se na pisti zvile v klobčič, uspeli pospremiti s prizorišča in z njimi počakali do prihoda policije. 

LJFW | Avtor: Instagram Instagram

V tovarni Rog je do večjega incidenta sicer prišlo že leta 2021. Takrat je Mestna občina Ljubljana začela z izselitvijo stanovalcev in obiskovalcev socialnega centra Rog. Po navedbah Mladinske aktivistične organizacije (MAO) naj bi takrat ljudi iz stavbe vlekli varnostniki varnostne službe Valina, policija pa je stražila. 

Januarja 2021 so se odzvali tudi na Mestni občini Ljubljana in dejali, da si že vrsto let prizadevajo degradirano območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog, javno kreativno stičišče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov. Zato so junija 2016 začeli z obnovitvenimi deli, ki so bila zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov tovarne Rog začasno ustavljena. Tri leta kasneje, junija 2019, so, kot so dodali, želeli izvesti klančino, vendar so tudi takrat začasni uporabniki uničili gradbišče na zunanjem območju zidu tovarne. Z deli tudi takrat niso mogli nadaljevati. Prenovljeno kreativno središče Center Rog je po vsej kalvariji nato vrata odprl nedavno, v oktobru pa že vabijo na vrsto otvoritvenih dogodkov.  

 

Komentarjev 7
  • alen04 12:14 06.oktober 2023.

    O mularija, dajte nekaj začeti ustvarjati, ne samo filozofirati. In kaj so s tem "nastopom" dosegli?? Kaj??? Nič, točno to.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 12:01 06.oktober 2023.

    Meni pa je všeč, da se mladi vsaj na nek način upirajo sistemu, ni važno kateremu..Če kot mlad v sebi nimaš uporništva in revolucionarnih misli, postaneš politik ali zatežena SDSsovska ovca...skratka kreten...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:45 06.oktober 2023.

    Sicer pa kaj protestirajo , naj se spomnijo kakšna neugledne razpadajoča podrtija je bila tam sredi mesta in kako zdaj izgleda. Kot noč in dan. Bravo Janković