Magazin > VIP
25 ogledov

'Napadalci pobegnili že pred napadom'

V katedrali v Palmi del Mallorci so se poslovili od žrtev napada. Žurnal24 main
Domnevni pristaši Ete, ki so v četrtek na otoku Majorka z bombo ubili dva policista, so z otoka pobegnili najverjetneje že pred eksplozijo.

Za dva policista usodna bomba, ki je bila nameščena na njun avtomobil, in druga bomba, ki so jo kasneje preiskovalci nadzorovano razstrelili v še enem policijskem vozilu, sta bili namreč opremljeni z mehanizmom za nastavitev termina eksplozije in infrardečim senzorjem, ki zaznava premike.

Eksploziv je bil nastavljen tako, da je vozilo razneslo šele nekaj minut po štartu. Tako je vozilo Civilne garde eksplodiralo šele po nekaj urah vožnje. Preiskovalci sumijo, da bi lahko bombe bile nameščene že dan pred petkovo eksplozijo. Atentatorji so tako imeli dovolj časa za umik na varno.

Velika akcija iskanja storilcev, pri katerih gre po prevladujočem prepričanju španske javnosti za člane baskovske separatistične organizacije Eta, se ne glede na to nadaljuje. Kar 1.600 preiskovalcev prečesava letoviški otok, pri čemer posvečajo posebno pozornost potnikom na letalih in ladjah.

V eksploziji policijskega vozila na Majorki sta umrla dva policista © AP

Žalna slovesnost za žrtvi
V katedrali v Palmi del Mallorci so v soboto izvedli mašo zadušnico za v napadu preminula policista, stara 27 oziroma 28 let. Žalne slovesnosti se je udeležil tudi španski prestolonaslednik Felipe s soporogo Letizio.

Nov udarec za turizem
Teroristični napad na letoviškem otoku sredi turistične sezone je med domačine ter nekatere tuje turiste vnesel vnesel precej nelagodja. Še posebej zato, ker Majorka nikoli do sedaj ni bila ne tarča Ete ne kakšne druge skrajne oragnizacije. Letališča in pristanišča na otoku so bila več ur po četrtkovem napadu nepredušno zaprta. Po celem otoku kar mrgoli od uniformiranih pripadnikov varnostnih sil, kar se ne bo spremenilo še tako kmalu. Tamkajšnji turistični delavci, ki že tako bentijo nad relativno slabo sezono (trenutno je na otoku za 2,6 odstotka manj turistov kot v istem obdobju lani), kar je posledica gospdoarske krize in razsajanja nove gripe, se bojijo povečanega izpada turistov. Po drugi strani pa, poroča časnik Die Welt, mnogi turisti na Majorki še v soboto niso vedeli prav nič o kakšnem napadu.

Spontane demonstracije proti Eti
V petek zvečer je v številnih španskih mestih prišlo do spontanih protestov zoper nasilne metode bojevanja, ki jih uporablja Eta. V kraju Palmanova na Majorki se je denimo zbralo 5.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.