Magazin > VIP
21533 ogledov

Nika Kovač: "Verjetno nikoli ne bom imela otrok"

Nika Kovač v Odmevih Epa
Nika Kovač se je odzvala na besede Janeza Janše, ki jih je označila za žaljive.

Direktorica inštituta 8. marec, Nika Kovač, se je dotaknila teme, o kateri se v javnosti govori premalo - pritisku, ki so ga deležne ženske, ki po določeni starosti nimajo otrok. K daljšemu zapisu na družbenih omrežjih jo je motiviral novi napad prvaka SDS, Janeza Janše. "Njegove žaljivke so zadnjih nekaj dni drugačne: naslavljajo dejstvo, da sem stara 30 let in še nimam otrok. S tem reproducirajo prepričanje, da ima ženska v družbi vrednost, samo ko rodi in postane mama, ko zapolni svoj "manko"," pravi Kovač, ki v njegovih izjavah vidi le še enega od pritiskov, ki so spolno zaznamovani in ki si jih po navadi privoščijo "gospodje v pozni jeseni življenja".

 "Če v zgodnjih dvajsetih poslušamo, da smo grde, histerične, živčne, debele in razvajene ... v zgodnjih tridesetih poslušamo, da smo ničvredne, ker nimamo otrok, moža in hiše. Gospodje na pozicijah moči na nas vedno bolj zlivajo svoje frustracije, ker nismo tiho, ker smo kritičen glas in ker smo prisotne tudi v prostorih javnosti, ne samo v domači kuhinji (čeprav tudi kuhamo rade). Tovrstni pritiski so škodljivi. 
Poglabljajo razmerja družbene podrejenosti. Dajejo dovoljenje moškim na pozicijah moči, da si prisvajajo naše zasebno življenje. Zapirajo prostor pred pomembnim vprašanjem: 'Kaj ste vi, ko ste bili na oblasti, storili, da bi se lahko odločali za starševstvo? Ste varovali okolje, krepili socialno državo, odpravili prekarnost in poskrbeli za nižje cene stanovanj?' Tovrstni pritiski so škodljivi, ker zakrivajo dejstvo, da so gospodje na pozicijah moči v času svoje oblasti skorajda uničili obet prihodnosti."

Tovrstni komentarji so nesprejemljivi in mnogokrat boleči. Kot je opozorila Kovač, je razlogov, zakaj nekdo nima otrok, več. Nekateri so partnerja izgubili ali pa ga ne najdejo, nekateri otrok ne morejo imeti iz zdravstvenih razlogov ali pa preprosto nimajo možnosti.

"O teh bolečinah in nedopustnih pritiskih kot družba ne govorimo. Nikoli ne obsodimo gospodov, ki se v nas tako radi vtikajo, in jim ne postavimo meje. Pač pa njihove izjave nalagajo krivdo in občutek manjvrednosti. Na srečo pa nam je vsem Janez Janša dal pomembno lekcijo. Lekcijo, da se postavimo zase. Se imamo radi. In sprejememo to, kar smo," je še zapisala Kovač in razkrila, da zaradi zdravstvenih težav verjetno ne bo imela otrok. Dodala je še, da bo storila vse, da prihodnje generacije ne bodo deležne tovrstnih pritiskov. 
 

Komentarjev 51
  • Pierre 14:43 10.julij 2023.

    Draga gospa Nika, Cankar je rekel da je življenje kot otroška srajca, kratko in posrano... bo pač treba odrasti in predelati svoje ''travme''... imam občutek da jih NISTE.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 16:55 09.julij 2023.

    Drzavljani smo bili prica Jansevim trdim delom v politiki 32 let tudi pozno v noc, ko se redno javlja na twiterju iz stanovanja v Ljubljani.Vsekakor je on moski ki zivi v Ljubljani otroke vzgajajo pa zenske v drugih mestih, dalec ...prikaži več od oci, dalec od srca. Ce se on ima sa oceta je to zgolj paragraf.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:02 05.julij 2023.

    Škoda besed