Magazin > VIP
125 ogledov

"Nimam več denarja za odvetnike"

Anđa Marić Primož Dolničar sodišče sojenje skrbništvo
1/2
Saša Despot
Sodna bitka za skrbništvo nad sinom se bije že štiri leta. Pevka in manekenka Anđa Marić nam je razkrila svoje občutke, kaj jo sin neprenehoma sprašuje in kako vidi skupno prihodnost.

Pevka Anđa Marić, ki je februarja letos na sodišču izgubila skrbništvo nad svojim sinom Gašperjem, je, potem ko so pred nedavnim po njeni pritožbi sodbo razveljavili, še vedno razočarana nad slovenskim sodiščem. Nov proces, ki ga bije z nekdanjim možem Primožem Dolničarjem, bo spremljala brez odvetnika, saj je do zdaj zanje porabila več kot 18 tisoč evrov.

Sodni proces o skrbništvu se vleče že nekaj let. Kakšni so občutki ob novem procesu?
Vse se vleče od januarja 2010. To, da so pričeli nov proces, je super novica, vendar me zanima, kako bodo nadoknadili otrokovo življenje. Pa kako je s tem zakonom o mednarodnih pravicah otroka, da vsak proces za skrbništvo ne sme trajati dlje kot pol leta? Zanima me, kaj bo s tem.

Branite se sami. Kako jih boste uspeli sedaj prepričati?
Nimam se česa braniti, niti ne potrebujem glavnega zastopnika. Do sedaj sem jih imela tri, zelo pa sem hvaležna moji zadnji odvetnici. Nimam več denarja, sebe in otroka pa ne nameravam pahniti v ekonomsko krizo ali neko čudno situacijo, tako da se pač zastopam sama. Druga stvar pa je, da ne potrebujem odvetnika, ker se nimam česa braniti. Sem mama, ki zastopa interese svojega otroka. Star je deset let, naj se pogovorijo z njim. On ima pravico, da odloča sam. Če bo rekel, da hoče ostati pri očetu, sem absolutno za. Dovolj mi je, da je otrok nesrečen, in vesela sem in pozdravljam to, da bo njega nekdo končno poslušal.

Kako vaš sin gleda na vse skupaj glede na to, da je sojenje precej medijsko izpostavljeno?
On seveda ve vse. Sojenje je samo ena drobtinica v njegovem življenju. Bolj je pomembno to, kako sin gleda na to, da je oče v njegovo življenje pripeljal novo žensko in da mu mama od žalosti iz dneva v dan propada. Čisto sem propadla, ker nisem bila sposobna pomagati svojemu otroku. On je nesrečen, in zato pešam kot mati, ker sem nemočna.

Ali zdaj, ko je starejši, kaj bolj razume?
Vedno je razumel, kaj se dogaja. Z njegovim sprejemanjem nimam težav.

Je mogoče, da se z nekdanjim soprogom pogodita izven sodišča?
Kot starša tega otroka se dogovarjava že ves čas. To je vprašanje zanj, ki me štiri leta toži.

Kakšen je vajin odnos?
Čisto normalen. Sem pa jezna na sodni sistem, da takim ljudem omogoča maščevalni pohod. Do zdaj sem od 18 do 20 tisoč evrov potrošila samo za odvetnike. Ni možnosti, da bi še koga najela, ker zaradi tega ne nameravam propasti.


Kako pa vajin odnos vpliva na sina?

Enkrat upam, da bo prišel dan, da bo to obema jasno, kako se počuti sin. Že štiri leta je Gašper en teden pri meni, en teden pri očetu. Ubogi otrok. To normalen človek ne bi naredil niti mački. Vaše sodišče misli, da je to najbolj pošteno. Najbolj pošteno je otroka deliti na pol, kot da je nepremičnina. Če se ne da apelirati na to, da se lahko starši zdravorazumsko zmenijo med sabo, je treba otroka deliti na pol. In to me ubija.

Če se izkaže, da bo znova polno skrbništvo dobil Primož, se bosta dogovorila, da boste vseeno lahko z otrokom kot do zdaj?
Sumim, da bo enako kot na prejšnjem sojenju. A otrok ima svoje želje, in to je treba spoštovati.

Bodo sina tudi poklicali na obravnavo?
Ne vem. On je petkrat izjavil, da hoče živeti pri meni. Jaz bi takoj odnehala, če bi on enkrat rekel, da mu je pri očetu lepo.

Vam sedanji dogovor ne odgovarja?
Žal mi je otroka. Ali mislite, da ve, kje ima vse knjige in ostale stvari? Ves čas me sprašuje, zakaj ga pazita babica in mačeha, če pa ima svojo mamico v Ljubljani. Ta spor je nastal brez potrebe. Gašperju sem razlagala, da bova njegova starša za vedno. Spremljala ga bova na maturi, poroki in podobnih dogodkih. To je neumno. Morava se razumeti, da bo ta otrok srečen.

Se Primož tudi tega bolj zaveda?
Ne vem, bomo videli. Zdržala sva do zdaj in mislim, da je to le še ''fotofiniš''. Gašperju sem rekla, da ve, da sem tu. Nekako sem vse to zdržala in upam, da se mu ne zamerim. Tudi Primoža ves čas sprašujem, ali si želi jeznega adolescenta. Pa sploh moški. Zamislite si, da se nekdo spravi na vašo mater. S fantkom in njegovo ljubeznijo do matere se ni šaliti. Niti do očeta. Zato me zelo skrbi.  Gašperju sem pokazala, kje sva se zaljubila in podobno.

Ne govorite nič čez njegovega očeta?
Ne, samo čez njegova dejanja. Sinu večkrat povem, da sem očeta hotela, da sem njega izbrala za očeta, da sva se zaljubila in tako naprej. In povem, da so odrasli čudni, da se včasih prepirajo in podobno.

Pa zagotovo razume?
Seveda. Drugi mi zamerijo, češ da nedopustno seznanjam otroka o poteku sojenja. A otrok me vsak dan vpraša: "Mama, koliko časa še? Koliko časa bom še moral tako živeti?" Sedaj smo dogovorjeni, da lahko dela, kar hoče. On se je odločil, da gre ta teden k očetu.

Kako pa bo naprej, ne glede na sojenje?
Ne vem. Hočem, da je tako, kot je njemu všeč.

Zakaj bi bil sin rad samo z vami?
Ker mu ni všeč, da ga pazita babica in mačeha. Zelo rad je z očetom, vendar ko je oče doma. On pa ima veliko dela. Midva s Primožem bi morala to rešiti, ne pa njegova mati ali nova partnerica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.