Magazin > VIP
4369 ogledov

Novinarji RTVS: "Dogajanje se nekaterim pozna celo na zdravju"

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Kolektiv Panorame pravi, da je RTVS v sporočilu za javnost lagal. To so zapisali.

Kot smo poročali decembra, je vodstvo RTVS odgovornega urednika drugega programa RTV Slovenija Rajka Geriča in več zaposlenih pri oddaji Panorama, ki so jo ukinili, poslali na čakanje. Ko so po praznikih želeli priti do svojih pisarn, so ugotovili, da jim je vstop onemogočen. Incident je pod drobnogled vzel inšpektorat.

Pomagalo očitno ni, saj je kolektiv Panorame medijem poslal odprto pismo. "Prišli smo že tako daleč, celo izven krogov RTV-ja, da so odpovedale celo nekatere zunanje oz. tako imenovane "neodvisne" organizacije in institucije, ki bi morale braniti osnovne pravice nas kot delavcev in nas kot novinarjev. A tudi to zanje še vedno ni dovolj. Dogajanje se nekaterim med nami iz "slavne 15-tice" pozna celo na zdravju. Poleg materialnih prikrajšan namreč prihaja do duševnih stisk, celo do bolezenskih stanj. Ob vsem naštetem pa v tem nismo le mi, ampak tudi naše družine, ki vse to preživljajo z nami," so zapisali in se odzvali na RTV-jevo sporočilo za javnost z naslovom "RTV Slovenija ne ponižuje in ne izvaja maščevanja nad sodelavci Panorame", ki so ga objavili 19. januarja. 

V njem je med drugim pisalo: "Kot je javno že bilo pojasnjeno, oddaja Panorama ni bila uvrščena v PPN in FN za leto 2024, dokumenta je potrdil Svet RTV Slovenija. Odločitev o umiku oddaje Panorama je bila sprejeta na podlagi tehtnega razmisleka, saj oddaja ni dosegala predvidenih rezultatov. Spremljalo jo je zgolj dober odstotek gledalcev televizije, ob tem pa je Televizijo Slovenija stala več kot milijon evrov letno. Ker javni zavod RTV Slovenija z novim letom začasno ni mogel zagotavljati dela 15 sodelavcev, določenega s Pogodbo o zaposlitvi, so bili ti začasno poslani na čakanje na delo od doma. Njihov status se ureja, nekateri so že prejeli nove pogodbe o zaposlitvi, s katerimi so bili razporejeni na nova delovna mesta. Poudarjamo, da je velika večina tudi z novo pogodbo zaposlena v enak plačni razred, kot so ga prejemali pred tem. Očitke, da z novimi pogodbami o delu RTV Slovenija 'ponižuje' nekdanje sodelavce Panorame ali pa se jim 'maščuje' tako odločno zavračamo."

Novinarji Panorame pravijo, da so se ob zapisanem zgrozili. "Pišejo, da smo prejeli nove pogodbe za novo delovno mesto, pri čemer se veliki večini ni znižal plačilni razred. To je laž! Plače bi nekaterim znižali tudi do 15 plačilnih razredov. In to takim, ki imajo za seboj
že več kot 15 let novinarskih izkušenj, celo iz različnih medijev in seveda ustrezno izobrazbo. Zraven pa bi spremenili še njihove nazive v nekakšnega novinarja začetnika! Kot da to ni dovolj, so 'pozabilii povedati, da je bil predpogoj za novo pogodbo (čeprav velja še stara) ta, da podpišemo sporazum, s katerim se odpovemo vsakršnim tožbam proti RTV in se strinjamo z vsem, kar v novi pogodbi piše. Se vam zdi to običajna praksa? Ali praksa maščevanja, izživljanja ali najmanj poniževanja? Celo izsiljevanja z
nezakonitimi sporazumi?"

Da je RTVS nekaterim znižal plače, so priznali. "Drži pa, da je bila javni zavod RTV Slovenija v luči slabega finančnega stanja primoran znižati ekscesno visoke plačne razrede nekaterih sodelavcev, saj ni na voljo delovnih mest, ki bi opravičevali tako visoke prejemke," še piše v prej omenjenem sporočilu za javnost.

 

 


 

Komentarjev 8
 • Avatar Leon
  Leon 17:41 22.januar 2024.

  "slavne 15-tice" pozna celo na zdravju. Poleg materialnih prikrajšan namreč prihaja do duševnih stisk, celo do bolezenskih stanj. Ob vsem naštetem pa v tem nismo le mi, ampak tudi naše družine, ki vse to preživljajo z nami," so zapisali in ...prikaži več se odzvali na RTV-jevo sporočilo za javnost z naslovom "RTV Slovenija ne ponižuje in ne izvaja maščevanja nad sodelavci Panorame".....hahahahaha parada smeha .

 • Avatar Tone Murgelj
  bumbar11 16:14 22.januar 2024.

  Voditeljstvo v paru iz ljubljanskega studija je vse prevečkrat podobno čvekanju prijateljev/znancev v dnevni sobi. Brez rdeče niti, včasih celo brez kančka soli. Samo razkazovanje Nizkocenovnega Narcisoizma. In še bi lahko našli področja za varčevanje, če je res tako hudo. ...prikaži več Gledalci, ki v največji meri vzdržujemo ta glomazni aparat, smo do spoštovanja našega denarja vsekakor več kot upravičeni. Čiščenja pa se morajo opraviti strokovno in v skladu z vsemi predpisi. Žal temu ni vedno tako.

 • Avatar Tone Murgelj
  bumbar11 16:08 22.januar 2024.

  Vsekakor pa ni potrebno, da ima vsak TV program svoje uredništvo za informativni program. Ni nobene potrebe. Tudi bogati nismo tako, da bi si to privoščili. Sicer pa mislim, da je za varčevanje na tV SLO še veliko možnosti, recimo: ...prikaži več povsem nepotrebne so oddaje, kot je bila predstavitev pesmi za letošnjo Evrovizijo; oddajo Dobro jutro bi brez problema lahko vodil samo en voditelj. Zlasti bi bilo to zdravo za nas gledalce.......