Slovenija
9657 ogledov

Odgovornega urednika na RTV Slovenija poslali na čakanje

Rajko Gerič
1/2
Planet TV
Odgovorni urednik drugega programa RTV Slovenija Rajko Gerič je dobil odredbo o napotitvi na čakanje na delo, poleg njega pa 17 zaposlenih na Panorami, poroča Peter Jančič na portalu Spletni časopis.

Jančič je tudi objavil fotografijo odredbe, iz katere je razvidno, da velja od 3. do 31. januarja. Razlog za napotitev na čakanje na delo je odpoved projektov skladno s sprejetim programsko produkcijskim načrtom, s katerim se ukinja Panorama.

Jančič ob tem opozarja, da se je "prvič v slovenski zgodovini zgodilo, da so v kakšnem medijskem podjetju odgovornega urednika medija, ko ta še deluje, poslali na čakanje".

Medij mora imeti odgovornega urednika, njegove naloge pa določa zakon, zato bi bilo res noro in najbrž nezakonito, da bi izdajatelj medija odgovornega urednika poslal na čakanje. Gerič je v kolofonu RTVS res še vedno naveden kot odgovorni urednik informativnega programa na RTV Slovenija, je pa hkrati res, da informativnega programa na drugem programu ne bo več. Na čakanja so ga poslali z delovnega mesta Urednik oddaj scenarist, odločba pa velja od 3. januarja. 

"Po neuradnih informacijah so zaposleni v Panorami, ki jih je 17, danes zjutraj dobili vabila na pogovor z direktorico Ksenijo Horvat, a je bil pogovor po tem preklican, namesto tega pa se prejeli pisne odredbe, da morajo vsi na čakanje," še poroča Jančič.

Kadrovsko podhranjeni, mladi novinarji pa na čakanju

"Šokantno je, da se je nekdo na RTVS odločil, da z ukinitvijo oddaje prenehajo obstajati delovna mesta. To je popolna neumnost in skregano s slovensko zakonodajo in pooblastili, ki jih direktorica televizije nima," je za STA dejal odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TVS Rajko Gerič.

Po njegovih besedah so tako zaposleni "praktično na predvečer novega leta" dobili odredbo, da jim javni zavod ne more več zagotavljati dela. "To so mladi novinarji, ki so popolnoma neobremenjeni s politiko in čimerkoli drugim, razen s tem, da hočejo delati. Meni se zdi takšen odnos do zaposlenih popolnoma neprimeren," je dejal Gerič. Takšno odločitev tako v času, ko "ves čas poslušamo, kako je na RTVS premalo novinarjev, kako so kadrovsko podhranjeni", ocenjuje kot nesprejemljivo. Odločitev je bila sprejeta tudi brez sklepa uprave RTVS, je navedel Gerič, ki je prepričan, da je direktorica televizije Ksenija Horvat oziroma njen pooblaščenec prekoračil vsa pooblastila. Tako napoveduje nasprotovanje tej odločitvi "z vsemi pravnimi sredstvi".

RTVS je v petek 15 zaposlenih obvestila o začasni napotitvi na čakanje na delo doma zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov, so za STA pojasnili v zavodu. Skladno s sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za 2024 in odpovedjo programov jim kot delodajalec začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so dodali.

"Delodajalec bo javnega uslužbenca o datumu in uri vrnitve na delo obvestil najmanj 24 ur pred zahtevanim prihodom na delo. Čakanje na delo na domu lahko traja največ šest mesecev v posameznem koledarskem letu. V času čakanja na delo ima javni uslužbenec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove iz 7. odstavka 137. člena zakona o delovnih razmerjih," so na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) zapisali v odgovorih na vprašanja STA.

Kot je javno že bilo pojasnjeno, oddaja Panorama ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt za leto 2024. Odločitev o umiku oddaje Panorama je bila sprejeta na podlagi tehtnega razmisleka, saj oddaja ne dosega predvidenih rezultatov.

"Dodajamo še, da so na 3. programu Televizije Slovenija (TVS) na sporedu izključno samo še prenosi iz Državnega zbora, ki jih koordinira pristojna urednica. Programsko-produkcijski načrt za 2024 za omenjeni program ne predvideva nobene oddaje v letu 2024," so se v zavodu odzvali na očitke odgovornega urednika informativnega programa drugega programa TVS Rajka Geriča.

Danes so sicer sporočili, da je odstopil član uprave RTV Slovenija. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • Kmodri_ 12:56 30.december 2023.

    Nas bodo odrešili Pirkoviča, Možine & Co? Sam vprašam...

  • majdas 10:36 30.december 2023.

    Kaj nam pa morejo, morejo, morejo... Živela svoboda!

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:17 30.december 2023.

    Zgleda je ta jama brez dna samo za izbrance