Slovenija
2824 ogledov

Presenetljiv prvi odstop iz uprave RTV Slovenija

Novice: RTV
1/2
Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Simon Kardum je odstopil kot član uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Imenovan je bil pred manj kot pol leta.

Gospod Kardum je v svoji odstopni izjavi ocenil, da ni več v položaju, kjer bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa ter realiziral naloge, ki so pred njim. Uprava RTV Slovenija bo tudi v prihodnje nadaljevala z uresničevanjem visoko zastavljenih ciljev in standardov. Prepričani smo, da bomo s sodelovanjem vseh zaposlenih še naprej uspešno izpolnjevali nalogo javnega medijskega servisa in zagotavljali kakovostne medijske vsebine za naše gledalce, poslušalce in bralce," so v sporočilu za medije zapisali na RTV Slovenija.

Kardum je po navedbah MMC minuli teden izrazil nezadovoljstvo z močno okrnjenim programsko-produkcijskim načrtom RTVS za leto 2024, ki ga je svet RTVS obravnaval in potrdil 21. decembra.

"Na ta način, kot so se med drugim tudi sprejemali ključni dokumenti za naslednje leto, se ta hiša, ki naj bi bila največja javna medijska hiša in hkrati osrednja kulturna ustanova, ne more rešiti," je v pogovoru za MMC pojasnil Kardum. "Večina ljudi se sprašuje o pravici, ki se imenuje delo na domu, in se ne ukvarja s ključnimi problemi hiše, ki so sistemske narave," je še dodal. 

Kardum je ob obravnavi programsko-produkcijskega načrta na seji sveta opozoril na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v letu 2024, kar bo za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu.

S predlogom načrta se ni strinjal niti delavski direktor Franci Pavšer. Opomnil je, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami in da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

Sprejeti programsko-produkcijski načrt predvideva, da bodo oddaje zgostili v prvem polletju 2024, ko bo oddaj in filmov le malo manj kot letos, od julija do decembra 2024 pa nadaljevanje nekaterih oddaj sploh ni predvideno. Glede na finančni načrt za leto 2024 bo zavod leto 2024 končal s presežkom 2000 evrov.

Simon Kardum, direktor CUK Kino Šiška, ki ga je letos obiskalo okoli 61 tisoč lj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Svet RTVS je Karduma, ki je bil do tedaj direktor Centra urbane kulture Kino Šiška, imenoval za člana uprave na predlog predsednika uprave Zvezdana Martiča 19. julija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • sandi76 13:59 30.december 2023.

    Po podatkih wikipedije imamo na prebivalca Slovenije največ zaposlenih v RTV. Se bo kdo opogumil in pričel reševati ta problem ??

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 12:52 30.december 2023.

    Kardum je pravi panker. Ne bo se pustil jebat nobenmu in ne bo se prodal. TO je attitude, ki pritiče pravemu pankerju. Ne pa pizdeki, ki so pred 30 leti v študentskih letih citirali Lenina in Maa, danes pa so ...prikaži več na oblasti in nam serjejo po glavi, ali pa se valjajo v (nakradenem) denarju.

  • Plavi-mil 08:42 30.december 2023.

    Depolitizirana RTV greznica žre lastne otroke, tako kot jih je revolucija po letu 45.