Magazin > VIP
790 ogledov

Posmrtne ostanke princese Diane hladili z ventilatorji

pogreb princese diane Profimedias
Dokumentarec Diana: 7 Days That Shook The Windsor razkriva, kaj se je na britanskem dvoru dogajalo, ko je umrla princesa Diana.

Pogreb princese Diane sta si po televiziji ogledali dve milijardi ljudi. Prvi dnevi po Dianini smrti so bili kaotični, saj je imela kraljeva družina za načrtovanje pogreba le en teden časa. Doreči je bilo treba kar nekaj podrobnosti, med drugim tudi, da morata Harry in William korakati za materino krsto, kar starejšemu od bratov ni bilo niti najmanj všeč.

Dokumentarec je poleg tega razkril, da sta morala Dianin služabnik Paul Burrell in njen šofer Colin Tebbutt urediti začasno mrtvašnico v pariški bolnišnici. Okna sta prekrila z odejami, da bi fotografom preprečila fotografiranje trupla, v sobo pa prinesla več ventilatorjev, ki so hladili njene posmrtne ostanke. "Njeni lasje so se zaradi ventilatorjev premaknili. Za trenutek sem pomislil: 'Ali je še živa?' Neumno od mene,“ je povedal Tebbutt.

Kraljeva družina je za njeno smrt izvedela v jutranjih urah. Sklenili so, da novico za nekaj časa skrijejo pred njenima sinovoma, ki sta bila v tistem času pri babici na počitnicah. Ta je svojemu osebju naročila, naj skrijejo vse televizorje in radijske sprejemnike. Ko je Harry izvedel za tragedijo, je princa Charlesa prosil, naj ga vzame s sabo v Francijo, a se princ s tem ni strinjal.

Načrtovanje pogreba naj bi povzročilo veliko nesoglasij. Najglasnejši med prepirljivci je bil menda Dianin brat Charles Spencer, ki je želel sam hoditi za Dianino krsto, s čimer pa se Charles ni strinjal. Na koncu so tudi Williama prepričali, da se je pojavil na pogrebu, čeprav je želel za svojo materjo žalovati doma.

Princesa Diana je umrla 31. avgusta 1997 v Parizu. V avtu, ki se je s preveliko hitrostjo peljal v tunelu, je umrl tudi njen tedanji ljubimec Dodi Fayed.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 09:06 01.junij 2017.

    Ker je bila ločena , je imel neomejeno pravico BRAT z obema otrokoma hoditi za krsto in ne Charles niti ostala kraljeva sodrga !