Magazin > VIP
73 ogledov

Princ Charles se bo upokojil

ženinov oče, princ Charles z ženo Camillo Reuters
Britanski prestolonaslednik princ Charles bo od četrtka, ko bo dopolnil 65 let, upravičen do državne pokojnine.

Upokojil se bo, čeprav službe, na katero čaka že vse življenje, sploh še ni nastopil.

Najstarejši sin britanske kraljice Elizabete II. je prvi v vrsti za britanski prestol, to mesto pa zaseda dlje kot kdorkoli drug v britanski zgodovini. Čakanje zanj ni bilo lahko, zdaj pa se počasi le prebija v prve vrste. 87-letna Elizabeta namreč počasi zmanjšuje obseg svojih nalog.

Tako bo Charles, ki se je pred kratkim vrnil s turneje po Indiji, kmalu zasedel kraljičino mesto na srečanju predsednikov vlad držav Commonwealtha na Šrilanki. Elizabeta je v času svojega vladanja, od leta 1952, na omenjenem vrhu manjkala le enkrat.

Bi moral na prestol William?

Pred leti je na Charlesa sicer letelo veliko pozivov, naj se odreče pravici do prestola. K temu sta največ prispevali njegova afera s Camillo Parker-Bowles in ločitev od priljubljene prve žene Diane. "V zakonu smo bili trije, tako da je bilo nekaj gneče," je nekoč dejala kraljica ljudskih src Diana.

A od takrat si je Charlesu počasi znova uspelo pridobiti ljudsko podporo. Večina njegovih bodočih podanikov zdaj meni, da bi moral po slovesu Elizabete prav on postati britanski kralj. Pomembno je tudi, da so Britanci očitno odpustili Camilli, s katero se je Charles poročil leta 2005.

"Odkar ima Charles Camillo za ženo, je preprosto veliko srečnejši človek – in srečnejši človek bolje deluje," meni avtorica Charlesove biografije Penny Junor. V njegovem življenju pa Junorjeva vidi še eno prednost, ki naj bi ga naredila za dobrega kralja. "Charles je imel 40 let časa, da je prepotoval svet in spoznal svetovne voditelje. Neverjetno dobro je pripravljen," je izpostavila.

Charles bo sicer svojo pokojnino podaril dobrodelni organizaciji, ki se ukvarja s pomočjo ostarelim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.